Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ КОЈИ ИДУ НА ЛЕТОВАЊЕ! Грчка данас отвара границе: Ево шта српски туристи треба да знају!

Први српски туристи данас ће кренути пут Грчке која ће отворити границе за туристе из 29 земаља, међу којима је и Србија.

Више од милион Срба претходних година је летовало у Грчкој, а нема сумње да ће и сада, упркос пандемији корона вируса која је и даље на снази, ова земља бити омиљена дестинација за наше туристе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што су Македонци прексиноћ одлучили да отворе границе за пролаз путника у транзиту, српски туристи ће овог лета, као и раније, моћи да бирају да ли ће пут Грчке кренути преко Северне Македоније или Бугарске.

Од Београда до Солуна, по првој „северномакедонској варијанти“, преко Куманова, Скопља, Велеса и Ђевђелије, пут је дуг 622 километара, од којих чак 598км ауто-путем.

Друга, „бугарска варијанта“, преко Пирота, Димитровграда, Софије и Благоевграда нешто је дужа, потребно је прећи 671 километар (559км ауто-путем), а временски ће вам за њу бити потребно барем сат времена више.

Траса преко Бугарске највише одговара оним туристима који иду на Тасос, пошто тако заобилазе Солун и велике гужве у овом велеграду, а смањују и километражу. Међутим, они којима је главна дестинација Халкидики, а посебно онима за Лефкаду или Олимпијску регију, имаће подужи пут.

Са друге стране, Македонци су отворили границе за транзитне туристе, али уз неколико услова: неопходно је да ваше пропутовање кроз ову земљу не траје дуже од пет часова (није обелодањено какве су казне прописане у случају временског прекорачења). Такође, забрањено је напуштање ауто-пута или регионалног пута. И, коначно, Македонци су отворили само пет граничних прелаза, а само један води у Грчку – Евзони. Дакле, до даљњег неће бити могуће ући из Северне Македоније у Грчку преко Дојрана, који је омиљен српским туристима, нарочито онима који иду на већ поменути Тасос.

За сада још нема званичне потврде када ће тачно бити отворена грчка граница: по једној верзији то ће бити вечерас у 23.00 часа, по другој путнички аутомобили моћи ће да улазе већ од поднева. Ипак, боље је сачекати док падне мрак него провести цео дан узалуд на Евзонију..

Истовремено још није потврђено ни да ли ће српски грађани овог понедељка већ од преподневних сати моћи да уђу у Северну Македонију, или ће морати мало да попричекају на отварање граничних прелаза.

Могуће тестирање на граници

Када стигнете до грчке границе, пошто ће бити отворен само један гранични прелаз, будите спремни на нешто дуже чекање.

Грци су рекли да српским туристима за улазак није потребан негативни налаз на корона вирус, нити ће они бити стављани у неке карантине, али ће на граници ипак бити спровођени насумични брзи тестови на Ковид 19.

Уколико током вашег боравка у Грчкој буде откривено да се корона позитивни, бићете аутоматски смештени у неки од Ковид хотела.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ