Свет Србија

ДА ЛИ СЕ УПРАВО ДОГАЂА ОНО ШТО ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ РЕКАО? Ево шта Путин и Трамп желе од Косова

Београд — У само два дана из кључних светских центара политичке моћи стигле су поруке да је Косово високо на њиховој агенди.

Последња порука те врсте стигла је у понедељак, касно по подне, од изасланика америчког председника Ричарда Гренела – да се радује сусрету представника Београда и Приштине у Белој кући 27. јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изасланик ЕУ Мирослав Лајчак јуче је требало да почне своју мисију обнављања дијалога посетом Приштини, али је она тренутно одложена, засад из непознатих разлога и до када.

Француски председник Емануел Макрон намерава, како је најављено, да позове лидере Београда и Приштине у Париз одмах након што се створе политички услови и ублаже антипандемијске мере.

Вест је потврдила француска амбасадорка у Приштини Мари Кристин-Бутел уз објашњење да Француска има партнера Немачку и „да под вођством Европске уније мора бити постигнут свеобухватан, коначан и правно обавезујући споразум, чији садржај морају да утврде обе земље“.

Шта стоји иза ових иницијатива из Вашингтона, Брисела и Париза, а тиме и Берлина о ресетовању дијалога?

Најпре, свакако и жеља да се покаже да без њих нема решења косовског проблема, а тиме и да не одустају од утицаја на збивања на Балкану. По иницијативама које сустижу једна другу готово да би се могао стећи утисак да је у овом моменту наставак дијалога битнији Паризу, Берлину, Бриселу или Вашингтону, него Београду и Приштини.

То што засад, бар по ономе што се могло чути, нико не нуди и решење, које би дијалог извело из ћорсокака, мање је, чини се, битно од демонстрације утицаја ових светских центара.

Осим ако није реч о некој врсти удруженог притиска из Европске уније на Београд, у чему Сједињене Државе не учествују из својих разлога и Трампове политике према Европи.

А Москва?

У понедељак је саопштено да је председник Србије разговарао са шефом руске државе, о многим питањима, а понајвише о питању Косова и Метохије, посебно, како је саопштено, о ономе што се у вези са тим питањем догађа на међународној политичкој сцени.

Вучић се још једном захвалио Путину на активној подршци Русије државним и националним интересима Србије, на принципима медјународног права и правде.

Како је наведено, Путин је рекао да ће о томе насамо да разговара са председником Вучићем следеће недеље у Москви, те нагласио да ће Русија да подржи Србију када је реч о Косову и Метохији и да је јасно да ниједна одлука не може да буде донета без Савета безбедности Уједињених нација.

Али, свакако и на првом месту не – без Србије. Председник Вучић је ових дана поручио да ће Србија увек имати снаге да каже „не“ ономе што је противно њеним националним и државним интересима.

Међусобно признање није на агенди: „Нема беле заставе“, рекао је за Ројтерс. А само пре пар дана рекао је и да постоји знатно несагласје унутар, доскора монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али не суштинске природе по решење, већ у томе ко ће да води игру.

То је, каже, веома тешка позиција за Србију и зато очекује даље притиске. И можда је то оно што се управо догађа.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ