Регион

ЕВО КАКВО ЈЕ СТАЊЕ НА ГРЧКОЈ ГРАНИЦИ! Чека се званични документ, ово морате знати

Прва група српских туриста ушла је у Грчку пошто је касно синоћ Влада те земље дозволила прелазак бугарско грчке границе за држављане Србије. Данас се очекује и коначна одлука о даљем уласку наших грађана у Грчку преко Бугарске. Током вечери или сутра пут Грчке кренуће и аутобуси којима је јуче био отказан полазак.

Влада Грчке донела је одлуку касно синоћ да дозволи прелазак бугарско-грчке границе за држављане Србије, потврдио је за РТС министар иностраних послова Ивица Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је рекао да се данас очекује и коначна одлука о даљем уласку држављана Србије у Грчку.

Та одлука се за сада односи само на границу са Бугарском, али не и са Северном Македонијом.

Директор Асоцијације туристичких агенција (YУТА) Александар Сеничић изјавио је да се данас до подне очекује званичан документ из Грчке о протоколима уласка и боравка у Грчкој како би се избегле непријатности јер се сада „ситуација мења из сата у сат“.

Сеничић је за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да се туристичке агенције налазе у изузетно тешкој ситуацији због околности и отказа проузрокованих пандемијом корона вируса, али је најавио да неће бити великих измена и пенала и захвалио путницима дна стрпљењу.

„Понуда за заменска путовања и даље важе за аранжмане уплаћене до 15. марта, око 90 одсто путбника прихвата заменске ваучере“, рекао је Сеничић, наводећи да је „нешто мало путника“ уплатило аранжамане након 6. маја када је укинуто ванредно стање.

Српски туристи неометано пролазе

Прва група српских туриста ушла је у Грчку пошто је касно синоћ Влада те земље дозволила прелазак бугарско грчке границе за држављане Србије.

Неколико минута пре 23.00 синоћ Грчка је дозволила пролаз српским туристима, тако да су они свој пут наставили без проблема.

Сада је, како каже, пролазак српских туриста преко граничног прелаза неометан иако грчки граничари још увек нису добили званичан допис да је претходна одлука суспендована.

Очекује се да званична одлука стигне током преподнева.

На грчко-бугарској граници тренутно је десетак аутомобила са српским таблицама који чекају прелаз.

На уласку у Бугарску попуњава се упитник

Да би туристи стигли на грчко-бугарску границу, морају прво да прођу српско-бугарски гранични прелаз Градина–Калотина.

На том прелазу тренутно нема гужве.

Када пређу Градину, држављани који желе да уђу у Бугарску морају да попуне упитник у коме наводе пуно име и презиме и место где путују. Информације се остављају властима како би се са путницима лакше ступило у контакт уколико буде потребно.

Додаје се и да ће путници насумице бити тестирани на вирус ковид-19, а уколико се испостави да је путник заражен биће упућен у 14-дневни карантин.

Због потпуно конфузне ситуације јуче, ноћас се преко Градине око 20 возила са српским таблицама вратило у земљу.

Извор: курир.рс, ртс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ