Православље

МОЛИТВА СВЕТОМ СИМЕОНУ БОГОПРИМЦУ, ЗАШТИТНИКУ ДЕЦЕ: Овако се молите ЗА СРЕЋУ И ЗДРАВЉЕ ВАШИХ НАЈМИЛИЈИХ!

Симеон Праведни или Симеон Богопримац је хришћански светитељ. У време мисирског цара Птолемеја Филаделфа изабран је као један од седамдесеторице, којима је био поверен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик.

Када су преводили пророка Исаију, дошли су до пророчанства: Ево дјева ће затруднети и родиће сина, он се збуни, па узе нож да избрише реч „дјева“ и замени је са речју „девојка“, и тако и преведе на грчки. Али, у том тренутку јави се Симеону анђео Божји и одврати га од његове намере, објаснивши му да је пророчанство истинито и да пише баш онако како треба. Још му је рекао и да неће умрети док не види Месију рођеног од девице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је Дјева Марија донела Исуса у јерусалимски храм, Дух Божји је то јавио Симеону, који је тада био већ веома стар. Симеон брзо оде у храм и у храму одмах препозна и Дјеву и сина по светлости која је зрачила око њихових глава као ореол.

Радостан старац узе Христа у руке и замоли Бога: Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи својој; јер видеше очи моје спасење Твоје. Ту се задесила и Света Ана, која је и сама препознала Исуса и то објавила свима. Ани је тада било осамдесет четири године. Недуго потом, Свети Симеон је преминуо. Овај праведни старац сматра се заштитником мале деце, па сви православни верници који желе да се помоле за здравље своје деце, могу то да учине молитвом Светог Симеона Праведног:

Молитва за мало дете

О Господе силни, помилуј и спаси! И пламичак овај смрћу не угаси! Детенце је ово ко пламичак свеће, А буре су светске и по звезде страшне; Слабичак се огањ под пепео преће А под Твоју руку човечије душе. Кад се воде дигну и дођу до гуше, И пламен се смањи и огањ овлажи, О Господе спаси, смилуј се, ублажи! Тако Давид пророк Теби се мољаше Мада он буктиња голема бејаше, А нејако дете у подножју неба И од злобне жеље болно се колеба И од злобне мисли заболи га глава, Сваки ветрић злобе њега раслабњава. Угасило би се брзо од ветрова бурни’, Да ти не спасаваш, Помагачу журни. О Господе, и сад помилуј и спаси, И пламичак овај смрћу не угаси! Молитвама, Боже, Твог старог љубимца, Симеона светог, дивног Богопримца.

Молитва за болесно дете

Господе Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете, а иако си истинити Бог, живео си у послушности својим земаљским родитељима. Дај да Твоје чедо (име) бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима које си Ти предвидео да се о њему брину. Молимо Те молистиво: погледај на њега и у Својој неизмерној љубави олакшај му патњу.

О, Господе Боже наш, пошаљи Свог светог анђела да га излечи да би достигао пуноћу живота и служио Ти у вери и захвалности у срцу и даруј да постане наследник Твога Небеског Царства. Јер си Ти, Христе Господе наш, лекар душе и тела и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин!

 

Извор: Stil

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ