Србија

ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА ПРИЗНАТИ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА? Ево шта је Трамп припремио за нас

Фото: Јутјуб

Бурна реакција из Брисела.

На столу ће пре свега бити питања економске природе. То ће релаксирати односе, који су дуго били затегнути због увођења такса и мера реципроцитета и створити услове за касније политичко деловање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић и председник такозване државе Косово Хашим Тачи требало би да се састану 27. јуна у Белој кући, а теме разговора биће, пре свега, економске природе. То ће релаксирати односе и створити услове за касније политичко деловање.

Вучић је најавио да Србију чека тешких шест месеци кад је реч о Косову, а само неколико дана након те поруке Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине, допутовао је у Приштину. Уочи његовог доласка представнике Београда и Приштине позвао је Ричард Гренел, специјални изасланик САД за тзв. Косово, у Вашингтон на састанак. Тачи је поручио јуче да позив САД на састанак буди наду да ће процес дијалога успети. А шта је то што би могло да се очекује 27. јуна? Према речима дипломате Зорана Миливојевића, састанак ће пре свега бити фокусиран на економски пакет.

– Гренелов позив је очекиван, било је логично да настави мисију после расплета у Приштини – стара влада је пала, нова је формирана. Треба очекивати наставак америчког ангажовања на линији која је била до епидемије короне – економски пакет и стварање услова за наставак дијалога на основама да нема такса, реципроцитета, да се потврди за саобраћај, слободан проток робе и људи. То ће створити услове за (касније) политичко деловање – каже Миливојевић.

Шеф дипломатије Ивица Дачић наводи да се Србија одговорно односи према разним иницијативама, те да ћемо учествовати на свим састанцима на тему дијалога.

– Заступаћемо наше познате ставове да смо спремни за разговор и компромис, али ако с друге стране нема жеље за компромисом, не долази у обзир прихватање било каквих притисака да ми само треба да признамо Косово као независну државу – поручује Дачић.

Иако изгледа као да се дијалог о Косову води на два фронта – ЕУ и САД, али са заједничким циљем, истина је, према речима извора из дипломатских кругова, да су кључне земље Уније Француска и Немачка „бесне“ јер се администрација Доналда Трампа угурала. У прилог томе говори и свађа на Твитеру немачког дипломате Волфганга Ишингера и Гренела.

– Неусклађено са ЕУ? Реакција из Берлина, Париза, Брисела? Шта ако ЕУ преговара о дубоким и инклузивним областима слободне трговине са талибанима – написао је Ишингер.

– Поздрављамо све акције, а не само разговоре – узвратио је Гренел, алудирајући на неефикасност ЕУ у дијалогу и политици према овом питању уопште. Долазак Лајчака у Србију очекује се дан након избора, 22. јуна.

Извор: Srbijadanas.com/Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ