Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Држава 7. јула исплаћује новац: Ево колика сума је у питању

Држава ће послодавцима 7. јула исплатити минималац од око 30.000 динара за сваког радника, тако да би, практично, већ тог или наредног дана новац на рачунима могли да очекују и радници.

Велики број послодаваца променио је своју праксу у исплати зарада крајем марта, након избијања пандемије и увођења ванредног стања, и најавио да ће тако бити закључно са јунском платом. На промену динамике утицала је државна помоћ због које су менаџери одлучили да зараду исплаћују у два дела – други део представља минималац од 30.000 динара, а први остатак до пуне плате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овај начин радник финансијски није оштећен и добија исту плату као и раније, уз разлику што зарада стиже у два дела.

Постоји и друга опција, а то је да послодавац исплати запосленима целу зараду, као што је то чинио до сада, а да 30.000 динара буде додатак на плату. Ипак, имајући у виду да скоро да нема компаније у Србији којој пословање због тренутних околности није озбиљно нарушено, мало је послодаваца који су у могућности да поступе на овакав начин. Много је више оних који су плате радницима морали делимично да смањују.

Подсетимо, држава је у склопу економске помоћи привреди, донела одлуку да свим компанијама које су се пријавиле за помоћ, за сваког радника, исплати по 30.000 динара током три месеца. ЦИљ је да се на овај начин сваком раднику обезбеди бар минималац, а да ли ће послодавац добијени новац дати као додатак на плату или не, његова је воља, пре свега могућност у моменту када цела привреда готово да стоји.

Први минималац уплаћен је почетком маја, а други је на рачуне фирми пребачен 4. јуна.

Право на минималац имају радници који су пријављени. Фирма у којој раде мора да буде основана пре 15. марта ове године, а услов је и да није регистровала прекидање делатности пре овог датума, а током ванредног стања. Тако ће минималац бити уплаћен онима који имају уговор о раду, уговор на одређено или на неодређено време. Притом се на исти начин третирају запослени са пуним радним временом, односно непуним радним временом, без обзира да ли је реч о запосленом на одређено или неодређено.

Што се тиче запослених који су примљени у радни однос 1.04.2020. године, послодавац по основу ових запослених може остварити право на минималац за два месеца.

Извор: Курир.рс/Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ