Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ УПОЗОРИО СРБИЈУ! Потребно је уградити превентивне мере! Следи нам…

Превентивне мере су и даље неопходне, док постоји популација која је осетљива на корона вирус, каже члан Кризног штаба, имунолог Срђа Јанковић.

Он је нагласио да превентивне мере могу да смање ризик преношења вируса и да се зато инсистира на физичкој дистанци, ношењу маски у затвореном просту, као и на личној хигијени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све то може да помогне, али вирус је још увек присутан и потенцијал ширења постоји – рекао је Јанковић.

Наводи да је све већи број заражених који немају никакве знаке болести. Појашњава да и они могу да заразе друге и да је то један од разлога зашто се вирус шири кроз популацију.

Подсећа да је Кина прва имала епидемију вируса корона и да су је сузбили, тако да су дошли у ситуацију да „стражаре“, што чека и Србију.

Упитан да ли се могу очекивати мере попут ванредног стања или полицијског часа уколико се вирус врати на јесен, он сматра да је то мало вероватно.

– Мислим да ћемо имати селективније мере како се појави које жариште, односно кластери. То су мере које подразумевају изолацију контаката – нагласио је он.

Највећи изазов у овој фази са вирусом корона је да се превентивне мере, које чувају животе, уграде у своје животне активности.

– Није реално да живот у свету стоји годину дана. Сада је изазов враћати се животним активностима, али уградити превентивне мере како људски животи не би били угрожени – нагласио је он.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ