Србија

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Ево шта се спрема делегацији Срба у Вашингтону! Ово је изненадило многе!

Специјални Трампов изасланик Ричард Гренел инсистираће 27. јуна у Белој кући на договору Београда и Приштине о економским темама, а политичка и статусна питања биће у другом плану, сазнаје Српски телеграф у добро обавештеним дипломатским круговима.

Мада се у први мах чинило да су Американци позвали представнике Београда и Приштине у Вашингтон да би се бавили најтежим темама, око којих се две стране потпуно разилазе (свеобухватни споразум, признање Косова, чланство лажне државе у УН и слично), наши саговорници тврде да није тако.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гренел је апсолутно прагматичан и зна да детектује тачке око којих би учесници разговора могли да се сложе. Као човек од највећег поверења Доналда Трампа, свакако ће инсистирати на ономе што би амерички председник могао да представи као свој спољнополитички успех. А то свакако нису питања попут оног да Београд призна Косово. Напротив, као што је инсистирао на потписивању меморандума о авио-саобраћају, ауто-путу од Ниша ка Приштини и обнављању возних линија, тако ће се Трампов емисар сада фокусирати на решавање проблема који отежавају живот обичним људима – открива дипломата, саговорник нашег листа.

Вест да ће се лидери Србије и приштинских институција састати 27. јуна у Белој кући у Вашингтону је све изненадила, тврди директор представништва Републике Српске у Вашингтону и аналитичар Обрад Кесић.

– Гренел очигледно има осећај да постоји могућност да се постигне барем договор око економске сарадње. Ако погледамо шта је већ изнео у јавност, мислим да је реално да почнемо од тога да се очекује да ће бити постигнут неки договор везан за отварање економске сарадње између Београда и Приштине, тако да би то створило неки моментум пред кључне фазе преговора на јесен. Барем се тако овде процењује – оцењује Кесић.

ШОКАНТНА БРЗИНА

Додаје и да су у Стејт департменту они који су радили на косовском питању затечени брзином којом је Гренел кренуо да посредује.

– Мислим да Албанци у САД губе позиције. Једино где им до неке мере остаје исти ниво подршке јесте у Конгресу, поготово у доњем дому, где један од њихових кључних савезника Елиот Енгел председава комитетом за спољну политику. Међутим, ерозија подршке Приштини у Вашингтону је евидентна – закључује Кесић.

Аналитичар Душан Јањић, који често коментарише односе Београда и Приштине, изразио је уверење да ће разговори у Вашингтону успети и резултирати новом изјавом или меморандумом о потпуној економској сарадњи.

– Код Гренела је све транспарентно, врло је јасно, фокус је на економији – рекао је Јањић и додао да је јасно да је Гренел створио нову политичку вин-вин атмосферу која бриселским бирократама не одговара.

Вучић: Не очекујем ништа спектакуларно

Председник Александар Вучић изјавио је јуче да не очекује спектакуларне ствари на састанку у Вашингтону 27. јуна, већ рационалан и прагматичан разговор.

– То су моја очекивања. Мала је Србија да би могла да заповеда Белој кући, али довољно велика да уме да каже шта су њени интереси које може, хоће и мора да заштити – рекао је Вучић новинарима у Лајковцу.

Он је то навео упитан може ли се од састанка у Вашингтону очекивати нека прекретница и да ли је уопште после 27. јуна могућ повратак на старо кад је реч о односу Београда и Приштине. Поновио је да, што се њега тиче, тема разговора није питање признавања независности Косова.

Русија ће подржати све што хоће Србија

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је уочи данашње посете шефа дипломатије Русије Сергеја Лаврова Београду да ће Русија подржати свако решење за КиМ које је у интересу Србије. Дачић каже да је шеф дипломатије Русије предложио да у заједничкој изјави, која ће после састанка бити објављена и у руским и у српским медијима, пише да ће Русија подржати свако решење које хоће Србија.

Шест тема

1. Фокус искључиво на економска питања

2. Слобода кретања (признавање докумената)

3. Несметан пренос поште

4. Спајање административних прелаза

5. Слободан пролаз робе

6. Авио, возни и друмски саобраћај (наставак реализације писама о намерама)

 

Извор: Република.рс/ Бојана Пауновић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ