Србија

ВУЧИЋ ЗАБРИНУТ ЗБОГ КОСОВА! Данас смо добили поруку од Русије: Ево шта нас чека

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров данас је слетео у Београд, а на аеродрому га је дочекао министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Лавров је одмах по доласку разговарао са српским председником Александром Вучићем, а о значају ове посете говори и њен тајминг, јер није уобичајно да један високи званичник какав је Лавров долази у посету два дана пред изборе у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састанку су присуствовали министар спољних послова Србије Ивица Дачић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Вучић је рекао да је ово Лаврова прва посета након најтежег удара коронавируса.

– Увек можете да рачунате и на нашу подршку – рекао је Вучић и додао:

– Ми ћемо заувек памтити оно што сте ви учини за Србију у току наше борбе са ковидом 19. Верујем да још много тога можемо заједнички да урадимо, и да наше истинске и пријатељске односе да ојачавамо – рекао је Вучић.

Председник Србије се захвалио Лаврову на посети, наводећи да је кључна тема њиховог разговора била подршка Русије интегритету Србије и КиМ.

– Данас смо разговарали о свим важним темама, Русија је један од наших најважнијих трговинских партнера, а верујем да дога тога можемо зајендо да урадимо – рекао је председник.

– Данашња тема и тема ове посете била је решавање питања о КиМ. Ми смо добили данас одређене оцене министра спољних послова Сергеја Лаврова, које су мене као председника забринуле, а тичу се косовско-метохијског питања – рекао је Вучић.

– Мораћемо да будемо изузетно обазриви у праћењу сваке идеје која нам се буде представљала. Ми смо захвални нашим руским пријатељима што у сваком тренутку, како у Савету безбедности, тако у другим организацијама подржавају позицију Србије, што подржавају очување територијалног интегритета, што са нама штите многе институције. Договорили смо се да на дневном нивоу разговарамо, да размењујемо искуства и једна ствар је јасна: Ако би било када требало да дође до било каквог решења, увек је потребна сагласност Русије, и због Савета безбедности и због тога што не желимо да сви други буду консултовани, а нико да не пита Русију ништа. Русија је увек подржавала дијалог под окриљем ЕУ, као и Србија. Ми смо спремни да саслушамо све друге политичке актере и њихове идеје, али ће умети да сачува виталне интересе, без обзира на тежину и цену коју ће Србија морати да плати.

– Још једном само да кажем да сам захвалан Сергеју на личном ангажману, на личној подршци пријатељима из Србије, захвала сам председнику Русије, Владимиру Путину и на свему што раде – нагласио је Вучић.

Састанак са Путином у Москви
– Ја за три, четири дана идем у Русију, очекују ме поред Путина разговори и са другим највишим ЕУ званицима, а онда, како ствари стоје, Влада ће ићи у Вашингтон о чему смо и данас разговарали. Што се економије тиче, ту ће наша делегација наставити разговоре, али идемо у правом смеру – рекао је председник.

– Ја се извињавам што оволико говорим, али заиста смо причали о разним стварима. Данас у току дана је страшно важно да водимо рачуна, то сам замолио и наше пријатеље из Русије, и СПЦ, да пружимо подршку нашем народу у Црној Гори и да позовем Путина на свечано отварање величанственог Храма Светог Саве у Београду. Тешка, тешка, тешка времена су пред нама и ми само уједињени можемо да остваримо наше интересе. Када кажем тешка, мислим на тежа времена од онога када су државе једна по једна признавале статус независног Косова – рекао је Вучић.

– Хвала вам на посети, надам се да се осећате као код куће – рекао је Вучић за крај.

Након председника Србије, обратио се и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и захвалио се на топлом пријему, истакавши да се у Београду осећа као код куће.

– Задовољни смо нивоом сарадње, економски односи се развијају добро, високо смо оценили сарадњу на сузбијању вируса корона, такође смо говорили и о недопустивости ревизије историје – рекао је Лавров, додајући да председника Србије очекује на Паради победе у Москви 24. јуна.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Србија и Русија имају доследно разивијене економске везе са Србијом.

– Прошле године размена је била преко две милијарде долара. Посебно сарађујемо на пољу енергетике, индустрије. Развија се такође војнотехничка сарадња – рекао је Лавров.

Руски став по питању Косова и Метохије се неће променити
Осврнуо се на пандемију коронавируса рекавши како су руски специјалисти помогли Србији када јој је то било преко потребно, а потом се осврнбуо на питање КиМ.

– Поздравили смо више пута војну неутралност Београда. Проблем Косова остаје нерешен. ЕУ не сме да се изолује од дијалога Београда и Приштине. Руски став по питању Косова се не мења. Хоћу да подсетим да је баш на предлог Русиије у Резолуцији 1244 потврђен територијални интегритет Србије – нагласио је он.

Лавров је нагласио да Србија брани сопствене интересе на Косову и Метохији.

– Ми нећемо дозвољавати да се релативизује и преправља историја. Србија игра важну и позитивну улогу у обезбеђењу мира на овом простору. ЕУ која има улогу посредника мора ту улогу да спроводи непристрасно и да инсистира на спровођењу договора о ЗСО – рекао је Лавров.

Свако решење, према његовим речима, мора да буде потврђено у УН.

– Подржаћемо свако решење које је прихватљиво за Србију – навео је Лавров.

На питање новинара о односима Украјине и Русије, Лавров одговара.

– У дипломатији не постоје условне реченице, ми имамо правила која се морају стриктно поштовати. Изјаве које ми чујемо од званичних представника Украјине, ми се тиме не бавимо зато што тамо има људи који раде све само да би себе подигли. Мислим да за наше западне колеге који раде за Украјину треба да буде срамота због оваквих изјава и овим бих завршио одговор на ово питање – рекао је Лавров.

На питање да ли би Русија подржала одлуку око признавања Косова у замену за финансијски пакет од ЕУ, Лавров одговара.

– Знате то питање не треба мени да се поставља, него Србији и његовом руководству. Ми смо више пута причали о томе, и ми смо сигурни да ће Београд, Србија и председник да одлуче само онако како је најбоље за његове људе – рекао је Лавров.

– Не видим шта Русија има са тим, али добро, одговор на то питање би био не – рекао је председник.

– Сваког Видовдана се све покаже, тако да ћемо сачекати да видимо шта ће на крају бити – рекао је председник за крај.

Подсетимо, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је данас пре подне у Београд, састаје се са председником Србије Александром Вучићем, како је сам најавио, о предлогу Вашингтона да се лидери Србије и тзв. Косова састану крајем јуна у Белој кући.

Подсетимо, Лавров је пред данашњи сусрет са председником Вучићем и својим колегом министром Ивицом Дачићем најавио да ће кључна тема разговора бити, како се нада, предлог Вашингтона да се лидери Србије и Косова састану крајем јуна у Белој кући.

Лавров је у Москви изјавио да очекује да разговара и о томе како руководство Србије конкретно види практицне кораке оних земаља које нуде своје посредницке услуге у наставку дијалога.

„Председник Владимир Путин је висе пута наглашавао, укључујући и на састанцима са председником Александром Вучићем, да це Русија подржати споразуме са Косовом који це бити прихватљиви за српски народ, али не на основу онога што пише на папиру, већ на основу могућности њихове реализације“, рекао је Лавров новинарима.

Како је појаснио, не би хтео да могући договори Београда и Приштине имају исту судбину „као и при посредовању Брисела“, када је то посредовање „остало на папиру“.

О значају посете Сергеја Лаврова а у вези с процесом решавања косовског проблема говори и то што она долази неколико дана након што је председник Александар Вучић разговарао о томе телефоном са Путином, а из Кремља саопштено да се „Москва залазе за израду компромисног ресења, прихватљивог за Београд, које мора да одобри Савет безбедности УН“.

Овом посетом, у време док Лајчак у Приштини покушава да „ресетује“ дијалог и придобије тамошње званичнике за договор са Београдом, а у Вашингтону чекају косовског лидера и Александра Вучића са сличном идејом, Лавров показује да се у решавању косовског проблема Русија не може заобићи.

Иначе, састанак у Белој кући, како је најавио Гренел, биће одржан 27. јуна, а пре тога, 24. јуна, српски председник иде у Москву где ће присуштвовати обележавању Дана победе и састати се са руским председником.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ