Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ! Носите маске, а ако се не будете чували могуће је да ћемо поново увести рестриктивне мере

БЕОГРАД – Имунолог Срђа Јанковић изјавио је данас да пораст броја заражених вирусом корона у нашој земљи у протекла два дана јесте разлог за забринутост, али да је ситуација и даље под контролом, те напоменуо да је сада важно да поштујемо препоруке о ношењу маски и држању дистанце како се тај број не би даље повећавао.

Јанковић је за ТВ Прва нагласио да је сада циљ смањити број новозаражених, јер међу њима, како каже, увек има пацијената који могу да развију тешку клиничку слику и заврше на респиратору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Скок броја заражених сигурно да јесте разлог за одређену забринутост, јер се епидемија није завршила. Не бих ово назвао новим таласом, пошто се још ни први талас није привео крају, пре бих рекао да је то реп првог таласа епидемије“, рекао је Јанковић.

Према његовим речима, потенцијал да се вирус корона у земљи „разбукти“ постоји, те напомиње да је сада важније него икада се спроводе препоруке пре свега ношење маске и физичка дистанца.

У супротном, додаје Јанковић, ако се грађани не буду придржавали мера, може се очекивати да ће се рестриктивне мере, попут забране окупљања, поново вратити.

Истиче и да саме бројке показују да вирус корона још није прошао, указујући да ће, и када у Србији не буде било нових случајева, пандемија још трајати у свету.

Говорећи о старосној структури новозаражених, Јанковић каже да се више заражавају млади јер су више изложени.

Када је реч о развијању тешке клиничке слике и смртности, ту су, каже, осетљивије старије особе, али и млади са придруженим болестима.

Упитан за други талас, који се, како се процењује, очекује на јесен, Јанковић сматра да се вирус може свести и на више ситних таласа, које ће бити лакше конторлисати, кроз брзо откривање и изолацију заражених, као и селективним увођењем рестриктивних мера.

Сматра да неће бити потребе за „закључавањем“, целе земље, иако је та стратегија, како каже, одиграла важну улогу и спасила велики број живота у првом таласу.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ