Регион

ЛОШЕ ВЕСТИ! 100 Срба у карантину: А оне који крену у Грчку чека права драма

Наши држављани право из авиона у пратњи полиције пребачени у посебне хотеле-карантине у Атини, где ће сачекати резултате тестова на коронавирус * Уколико иједан путник буде заразан, сви путници иду у карантин од 14 дана

Више од 100 српских туриста који су јуче по подне авионом из Београда допутовали у Атину, уместо на плажи, завршило је у карантину због коронавируса!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, они су у главни град Грчке допутовали авионом „Ер Србије“, на лету ЈУ 512 из Београда у 15 сати по локалном времену. По слетању на аеродром „Елефтериос Ванизелос“ и проласка кроз царинску и пасошку контролу, наше туристе дочекале су лекарске екипе грчког Института за народно здравље (ЕОДY), које су свима редом узеле брис како би их тестирали на корону. Али, уместо да им уз узимање личних података, адресе хотела и контакт-телефона дозволе да наставе пут, полиција их је спровела право у специјалне хотеле-карантине, где ће у строгој изолацији морати да сачекају резултате теста на ковид-19. Како су им грчке власи објасниле, тамо ће морати да остану најмање 24 часа. Међутим, ако се испостави да је само један путник позитиван на корону, сви путници, па и они здрави, биће задржани у карантину пуних 14 дана, уз јако обезбеђење грчке полиције. Саопштено им је да, ако неко буде покушао да побегне из карантина, платиће казну од чак 5.000 евра!

Обавезна два теста

Са великим проблемима суочавају се и наши путници који стижу туристичким аутобусима. Поједине туристичке агенције већ су почеле да превозе путнике до обала Грчке, али оно што је проблематично јесте да постоји могућност да одређени број путника буде подвргнут тесту на коронавирус. Уколико се испостави да макар један туриста има корону, сви путници из тог аутобуса мораће у карантин! У изолацији се остаје докле год два теста не покажу да више нема заразе, што је у најбољем случају две недеље. Колико су у Грчкој озбиљни по овом питању, најбоље сведочи податак да су отворили читаве хотеле-карантине, у које планирају да „пребацују“ туристе заражене короном. На појединим фотографијама ових хотела види се да их чува полиција, а да је ту већ доведен један број туриста из страних земаља, који су очигледно били позитивни.

Што се осталих превентивних мера тиче, није јасно да ли ће Грци на границама строго водити рачуна да ли у аутобусима путници носе маске и седе на сваком другом седишту, како је прописано мерама грчке владе.

Иначе, грчке власти су омогућиле да осим грађана Европске уније у Грчку несметано могу и Срби, а за сада су отворена три прелаза на грчко-бугарској граници.
– То су гранични прелаз Промахонас, Ексохис и Орбенију на реци Марици – каже амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић.

Полупразни аутобуси
Спасојевић каже да ће на копненом улазу у Грчку, на грчко-бугарској граници, српски држављани бити подвргнути насумичним тестирањима на коронавирус, случајним узорком, тако да неће сви бити тестирани, него само поједини путници. У Националној асоцијацији туристичких агенција (Јута), међутим, тврде да контроле нису толико ригорозне.

– Агенције су почеле да воде туристе аутобусима до Грчке, али они заиста ретко спроводе тестирања. Када је сам аутобуски превоз у питању, држимо се прописа које смо добили, маске су обавезне за све путнике, а пола седишта у аутобусу не може да се користи – објашњава директор Јуте Александар Сеничић.

Љајић: Летујте у Србији

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је рекао за Информер да је, с обзиром на бројне компликације и здравствени ризик, за све грађане Србије ипак најбоље да одмор проведу у својој земљи.
– Још је велики број недоумица, а видите и сами колике вас огромне компликације и перипетије чекају ако кренете у Грчку. Уз све то, ту је и здравствени ризик да се заразите коронавирусом. Имајући у виду ове чињенице једино што могу је да искрено посаветујем све наше грађане да одмор или бар његов део проведу у Србији – истакао је Љајић.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ