Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Дешава се нешто опасно: Корона се „повампирила“, ево се дешава у Кини!

Власти у 20-милионском Пекингу спроводе масовна тестирања свих достављача и запослених на градским тржницама с циљем да се успостави контрола над новим таласом ширења корона вируса, известили су данас државни медији, преноси Ројтерс.

Дневни број оболелих у другом таласу премашио је бројке из најгорег периода првог таласа почетком фебруара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници сада настоје да тестирају десетине хиљада запослених у доставним службама и на кванташким пијацама који свакодневно крстаре кинеском престоницом, а портал Пекинг њуз најављује да ће сви достављачи бити тестирани већ до следеће недеље.

Број новооболелих у Пекингу додатно се смањује захваљујући стриктним ванредним мерама које је увела кинеска влада, известио је данас АП.

Према званичним подацима, данас су у Пекингу потврђена 22 нова случаја ковида-19, плус пет у другим деловима Кине, нема нових смртних случајева и 308 људи је хоспитализовано.

АП наводи да је почетка новог, прошлонедељног разбуктавања епидемије у кинеској престоници укупно регистровано 205 нових случајева.

Порекло Ковида19 који је узрочник најновијег сирења заразе у кинеском главном граду Пекингу, је европско – потврдила је стручњак Светске Здравствене Организације (СЗО) доктор Мариа ван Кхеркова, наводи агенција Анса.

На редовној конференицји за штампу она је изјавила да је СЗО добила неколико секвенци генома коронавируса из Пекинга и да је потврђено њихово „европско порекло“.

– Нова епидемија не значи да се ради о другом таласу коронавируса – рекао је директор СЗО за ванредне ситуације, Мајк Рајан.

По његовим речима ако дође до избијања новог жариста мора се одмах реаговати да би се избегао повратак на рестриктивне мере затварања.

Рајан је нагласио да би свака земља могла имати сада други врхунац заразе коронавирусом, а затим да се мозе оцекивати и други вал на јесен. Могу се догодити обе појаве, појаснио је.

– Да бисте држали под контролом сирење Ковида 19, неопходно је пратити бројеве: број заражених и ситуацију у здравственим установама. Ако су болнице поново претрпане, у опасности, мора се брзо деловати да се не би нашли у ситуацији као на врхунцу пандемије – упозорио је Мајк Рајан.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ