Регион

ПРЕОКРЕТ! Црногорци донели нову одлуку поводом отварања граница: Ево шта ће бити са Србијом!

Како је саопштено из Владе Црне Горе, „Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) донело стратешку одлуку о даљем отварању Црне Горе у складу са задржавањем наше препознатљиве политике највишег степена заштите грађана, странаца који живе у нашој земљи и туриста и стварањем предуслова за нормализацију економије погођене пандемијом коронавируса“, саопштено је из Владе Црне Горе.

На предлог Института за јавно здравље усвојен је скуп критеријума за повећање доступности Црне Горе, отварање граница и омогућавање несметаног међународног саобраћаја уз мере превенције ширења коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нови приступ заснован је на принципима: 1: недискриминације – одлука се доноси на основу боравка односно резиденцијалног статуса лица, а не његовог држављанства, 2: флексибилности – одлука се доноси на основу епидемиолошке ситуације уз високу толеранцију за потребе транзита кроз Црну Гору, и 3: заједничког и координисаног приступа – Црна Гора као лидер европске интеграције попуштање мјера спроводи у комуникацији и размјени епидемиолошких података са државама Европске уније и другим земљама кандидатима за чланство“, казали су из Владе.

У складу са усвојеним принципима формиране су три листе држава у зависности од: броја активних и нових случајева инфекције коронавирусом, тренда кретања броја инфицираних особа и укупног одговора одређене државе на пандемију узимајуц́и у обзир доступне информације о аспектима као што су капацитети за тестирање, надзор, прац́ење контаката, лечење и извештавање.

Државе чији резиденти могу без ограничења ући у Црну Гору, су: Алжир, Ангола, Андора, Антигва и Барбуда, Аустралија, Аустрија, Бахами, Барбадос, Брунеј, Бугарска, Бутан, Чешка, Данска, Доминика, Еритреја, Естонија, Етиопија, Фиџи, Филипини, Финска, Гамбија, Гана, Грчка, Гренада, Гренланд, Грузија, Гвајана, Гвинеја, Холандија, Хрватска, Индонезија, Ирска, Исланд, Источни Тимор, Јамајка, Јапан, Јордан, Јужна Кореја, Јужни Судан, Камбоџа, Камерун, Кенија, Кина, Кипар, Киргистан, Коморска острва, Конго, Костарика, Куба, Лаос, Летонија, Либан, Либерија, Либија, Литванија, Луксембург, Мадагаскар, Мађарска, Малави, Малта, Малезија, Мали, Мароко, Маурицијус, Мауританија, Мексико, Мјанмар, Монако, Монголија, Мозамбик, Намибија, Непал, Нигер, Нигерија, Никарагва, Њемачка, Норвешка, Нови Зеланд, Обала Слоноваче, Палестина, Папуа Нова Гвинеја, Парагвај, Словачка, Руанда, Сејшели, Сенегал, Словенија, Сомалија, Шри Ланка, Судан, Швајцарска, Света Луција, Свети Кристофер и Невис, Свети Винсент и Гренадини, Таџикистан, Тајланд, Того, Тринидад и Тобаго, Тунис, Уганда, Уругвај, Узбекистан, Венецуела, Вијетнам, Замбија и Зимбабве.

Државе чији резиденти могу ући у Црну Гору уз негативан резултат ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2 акредитоване лабораторије, стар не више од 48 сати су: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Турска, Израел, Пољска, Румунија, Италија и Украјина.

Национално координационо тело је посебно анализирало епидемиолошку ситуацију у Србији.

„Констатовано је да несметан проток људи и робе представља и стратешку политику Црне Горе, којој је наша земља искрено привржена и наш економски интерес и потребу. Једногласно је закључено да одлука о отварању према Србији може бити донета тек након што буде познат здравствени исход недавног спортског догађаја у Београду на којем је допуштено присуство десетина хиљада гледалаца чиме је произведен високи епидемиолошки ризик“, истиче се у саопштењу.

Део нове политике отварања Црне Горе је и данашња одлука да се омогући долазак туриста из епидемиолошки сигурних делова појединих држава (принцип регионализације) чартер летовима уз претходну комуникацију тур-оператера са нашим надлежним органима и билатерални договор на нивоу надлежних здравствених институција.

Укинуто је ограничење броја путника ваздухоплова генералне авијације којима је омогућен улазак у Црну Гору.

Иста правила која важе за све путнике у смислу држава чији су резиденти уведена су и за особе које у Црну Гору долазе јахтама.

У складу са препорукама Европске комисије Институт за јавно здравље је предложио, а НКТ прихватило изузимање из наведених критеријума одређених категорија лица неопходних за нормално функционисање виталних сервиса и услуга и запослених који представљају јасан економски интерес. Посебни услови уласка и кретања кроз Црну Гору биће прописане за:

1. Здравствене раднике, здравствене истраживаче и научне раднике;
2. Лица која врше или обезбеђују транспорт путника и робе;
3. Дипломате, особље међународних организација, војно особље и раднике хуманитарне помоц́и у вршењу својих функција
4. Одређене категорије путника у транзиту;
5. Лица којима је потребна међународна заштита или долазе у Црну Гору из других хуманитарних разлога (поштује се принцип забране протеривања).

Све наведене мере ступају на снагу у недељу 21. јуна у 24 сата.

Национално координационо тело је посебно анализирало укупни развој епидемиолошке ситуације у региону и шире, као у број нових случајева инфекције у Црној Гори.

„Констатовано је да чињеница да епидемиолошка истраживања путева импортације и евентуалне локалне трансмисије још нису завршена представља разлог више да се грађани без изузетка и у потпуности придржавају свих прописаних мера“, наводи се у саопштењу.

Резултати епидемиолошких и безбедносних провера, како наводе, указују да је након готово тридесет дана у којима у Црној Гори није било потврђених случајева инфекције вирус поново импортован и то неодговорношћу појединаца.

„Тиме није само нарушено јавно здравље већ су угрожени наша економија и национални интерес црногорске државе. Зато све надлежне институције имају додатни мотив и обавезу да у континуитету снажно спроводе законом прописане активности и процесуирају појединце или групе који прете да неодговорншћу угрозе све грађане“, саопштено је из Владе ЦГ.

Извор: РТЦГ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ