Русија

ПУТИН ШОКИРАО СВЕТ! Проговорио о трагедији: ТАДА ЈЕ УМРО МОЈ ДВОГОДИШЊИ БРАТ…

Председник Русије Владимир Путин написао је ауторски чланак поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату. У чланку, објављеном у америчком часопису „Нешенал интерест“, Путин тврди да је „Минхенска издаја показала Совјетском Савезу да ће се западне земље бавити безбедносним питањима, не узимајући у обзир интересе СССР-а“

– Прошло је 75 година од завршетка Другог светског рата. За те године стасало је неколико генерација. Променила се политичка карта планете. Нема Совјетског Савеза, који је извојевао грандиозну, рушилачку победу над нацизмом, спасио цео свет. Па и сами догађаји тог рата, чак и за његове учеснике представљају далеку прошлост. Али зашто се у Русији 9. мај слави као најважнији празник, а 22. јуна живот практично замире и стоји кнедла у грлу? Обично се каже да је рат оставио дубок траг у историји сваке породице. Иза ових речи стоји судбина милиона људи, њихова патња и бол од губитка. Понос, истина и сећање – пише Путин и додаје:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За моје родитеље, рат су ужасне муке опкољеног Лењинграда, где је умро мој двогодишњи брат Витја, где је моја мајка чудом преживела. Отац, иако ослобођен војске, добровољно се јавио да брани родни град — учинио је исто као и милиони совјетских грађана. Борио се на месту „Невски пјатачок“ и био тешко рањен. И што више пролазе године, већа је потреба да се поразговара са родитељима и више сазна о ратном периоду њиховог живота. Али већ је немогуће питати, зато у свом срцу чувам разговоре са оцем и мајком о овој теми, њихове шкрте емоције – додао је он.

Истиче да је за њега и његове вршњаке важно да наша деца, унуци, праунуци схватају кроз каква су искушења и муке пролазили њихови преци.

– Како, зашто су успели да преживе и победе? Одакле потиче њихова истинска гвоздена снага воље која је чудила и одушевљавала цео свет? Да, они су бранили свој дом, децу, породицу. Али све их је обједињавала љубав према домовини, према отаџбини. Овај дубоки, лични осећај у потпуности се огледа у самој суштини нашег народа и постао је један од најважнијих у својој херојској, жртвеној борби против нациста“, написао је Путин и додао:

– Људи се често питају: како ће се понашати садашња генерација, шта ће радити у критичној ситуацији? Пред мојим очима су млади лекари, медицинске сестре, понекад и јучерашњи студенти, који данас одлазе у „црвену зону“ да би спасавали људе. Наши војници, у борби против међународног тероризма на Северном Кавказу, у Сирији, који су се борили до самог краја, сасвим су млади људи! Многи борци легендарне, бесмртне шесте десантне чете имали су 19–20 година. Али сви су показали да су достојни подвига војника наше отаџбине, који су је бранили у Другом светском рату.

Каже да је уверен да је у природи народа Русије да извршавају своју дужност, да се не штеде уколико околности то налажу.

– Самопожртвовање, патриотизам, љубав према свом дому, својој породици, Отаџбини — ове вредности су и данас фундаменталне, кључне у руском друштву. На њима, у великој мери, почива суверенитет наше земље. Сада су се код нашег народа појавиле нове традиције, као што је Бесмртни пук. Ово је марш наших захвалних успомена, крвне, живе везе међу поколењима. Милиони људи одлазе у шетње са фотографијама својих рођака који су бранили Отаџбину и победили нацизам. То значи да њихов живот, искушења и жртве, победа коју су нам дали, никада неће бити заборављени – стоји између осталог у ауторском чланку Владимира Путина.

 

Извор: Espreso.rs/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ