Србија

БИТНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СВЕ! Ево како ћете отплаћивати кредит! ОВО СУ ТРИ ОПЦИЈЕ КОЈЕ ИМАТЕ!

Клијенти банака који су у марту прихватили понуду за тромесечни мораторијум ипак ће, за разлику од досадашњих информација, имати три могућности када је реч о наставку отплате кредита. Поред измиривања обавеза према предвиђеном плану уз продужетак отплате за три месеца и распоређивања камате на број преосталих рата, они који нису у финансијским тешкоћама могу и одмах да плате три “прескочене” рате или само камату за претходна три месеца.

Ове новине јуче је саопштио Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије (УБС).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва опција је она која је саопштена јавности већ приликом увођења мораторијума. У тој варијанти, након престанка застоја у отплати кредита клијент наставља редовно да измирује своје обавезе, према предвиђеном плану, с тим што се период отплате продужава за три месеца, док се камата обрачуната током застоја приписује дугу и равномерно распоређује на број преосталих рата.

Према другој опцији, клијенти који су у претходних 90 дана наставили редовно да примају зараду и нису потрошили новац планиран за кредит, односно имају довољно средстава за три “прескочене” рате, могу да дођу до банке и кажу да желе да уплате за 90 дана колико дугују. Након тога настављају да плаћају потпуно исту рату као што је била пре увођења мораторијума, а исти им остаје и рок отплате.

На пример, ако имате стамбени кредит са месечном ратом од 300 евра, можете да дођете у банку и платите 900 евра (за претходна три месеца), како би даље отплаћивали зајам по планираном ритму.

Трећа варијанта која је присутна код банака је да ако неко нема довољно новца за главницу, рок отплате му се продужава за 90 дана, али може ако жели да плати камату која је обрачуната у периоду од ова три месеца. Конкретно, ако месечна рата од 300 евра укључује 150 евра главнице и 150 евра камате, то значи да сада можете да платите 450 евра камате за период мораторијума, док ће вам три главнице бити наплаћене на крају отплате зајма, у додатна три месеца.

Клијенти банака који су у марту прихватили понуду за тромесечни мораторијум, односно застој у отплати кредита, и којима је прва месечна рата стопирана већ крајем тог месеца, могу крајем јуна очекивати наплату наредне рате која им доспева по уговору. Они који су прихватили застој у отплати, али им је прва рата за време мораторијума била на реду тек у априлу, имају још мало времена, пошто ће следећа наплата ићи у јулу.

Иначе, Народна банка Србије је 17. марта ове године усвојила одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника. Мораторијум је прописан за све дужнике који су то желели (физичка лица, пољопривреднике и предузетнике и привредна друштва), а подразумевао је застој у отплати обавеза по свим основама – било кредита или картица.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ