Православље

КАД СЕ УЈЕДИНИ 7 КРСТОВА, СТВАРА СЕ САВРШЕН ЧВОР: Молитва уз бројаницу која тера ђавола!

Сви носимо бројаницу али мало ко зна како да је користи у молитви

Молитва помоћу бројаница, коју су посебно неговали православни монаси, спада у један је од најстаријих начина молитве. Постоје велике и мале бројанице. Мале бројанице се обично састоје из 33 чворића, а веће бројанице од по 50, 100 или 300 чворића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према једном старом предању, био је један монах који је желео да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. Једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састоји од седам уплетених крстова. То је један од најкомпликованијих чворова на свету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете.

Бројаница се држи у левој руци лагано између палца и кажипрста. Осенимо се знаком часног крста десном руком и тихо почнемо одбројавајући сваку поједину молитву једним чворићем.

Најчешћа молитва којом се молимо помоћу бројанице је Исусова молитва која гласи:

„Господе, Исусе Христе, сине Божји, помилуј ме грешнога!“

или у краћем облику:

„Господе, Исусе Христе, помилуј ме!“

Поред Исусове молитве уобичајено је да се хришћани моле и Пресветој Богородици и светитељима и то на следећи начин:
Пресвета Богородице, спаси ме грешнога!

„Свети (име светитеља) моли Бога за мене грешнога!“

Помоћу бројанице можемо да се молимо за своје ближње, свој народ и то тако што на првом чворићу бројанице изговоримо следеће речи:

„Господе Исусе Христе, помилуј слугу (слуге, слушкињу, народ) свога (име или више имена са списка)“, а на осталим чворићима не понављамо име онога за кога се молимо ако их има више, веће говоримо:

„Господе Исусе Христе, помилуј поменуте слуге своје!“

Такође, можемо да се молимо и за упокојене сроднике:

Господе Исусе Христе, упокој душе уснулих слуга својих…(имена).

Молитва помоћу бројанице може да се практикује на сваком месту и у свакој ситуацији: у аутобусу, возу, чекаоници, приликом шетње или чак разговора у коме не учествујемо. Многи хришћани пред спавање осене крстом своју постељу и легну у кревет заједно са бројаницом тихо се молећи док не заспу. Ујутро, када се пробуде, одмах се лате бројанице и тако започну дан молитвом.

 

Извор: Svetosavlje.org

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ