Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Пре него што кренете на биралишта, ово обавезно морате урадити!

Фото: јутјуб

Републичка изборна комисија издала је препоруке о понашању грађана на бирачким местима током изборног дана, а све у циљу спречавања ширења корона вируса.

Када је реч о мерама заштите које ће се спроводити, биће примењене опште мере као што је ношење заштитних маски и рукавица, како чланова бирачког одбора тако и грађана који буду дошли на гласање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На бирачко место може да уђе само онолико бирача колико има места на којима се налазе паравани за гласање. Када уђете, приликом утврђивања идентитета, потребно је да на кратко свучете маску с лица, водећи рачуна да не додирујете лице. Пошто утврде идентитет, чланови комисије ће вам дати гласачки листић, а по обављеном гласању, пожељно је дезинфиковати руке. Након тога, напустите бирачко место, без задржавања – наводи се у препоруци Републичке изборне комисије.

Осим ових, препорука је и да се на бирачком месту одржава раздаљина од најмање једног метра, као и избегавање поздрављања руковањем и других физичких контаката.

Када је реч о члановима бирачких одбора, они ће носити заштитну опрему уз поштовање свих мера. Просторије у којима се гласа биће проветраване.

На бирачком месту се очекује пристојност, кратко задржавање и поштовање реда. Ово су неке од препорука: не задржавајте се ако нисте укључени у спровођење избора, не користите мобилне телефоне, фотоапарате и камере и не нарушавајте ред на бирачком месту јер то може довести до прекидања гласања. Препоручено је да носите маске и рукавице.

Подсетимо, у Србији се данас одржавају парламентарни, покрајински и локални избори, а своје бирачко право грађани могу да искористе од 7 х, од кад су сва биралишта отоврена, до 20 х.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ