Русија Србија

НЕЋЕМО ТО ДОЗВОЛИТИ! Руси се огласили у вези Косова: ОВА ИЗЈАВА ШОКИРАЛА ЈЕ ЦЕО ЗАПАД!

Фото: Јутјуб

Од Сергеја Лаврова смо чули да Србији нико, поводом Косова, никакве рокове не може да наметне и да то Русија неће дозволити. Израз „нећемо дозволити”, Русија не употребљава баш тако често. Лавров то сасвим сигурно није рекао тек тако.

Овако је Ђуро Билбија, дугогодишњи дописник из Москве и уредник портала Факти, описао за Спутњик најдоминантнији утисак посете руског шефа дипломатије Београду.

„Ствари са Косовом, не нашом вољом нити вољом Москве, улазе у неку, бар што се тиче намера Берлина, Париза, Лондона и Вашингтона – завршну кривину. Судећи по Вучићевим изјавама он очекује да ће бити тешко,” рекао је Билбија.

Кад Русија каже „Нећемо дозволити”!

Поводом реченице председника Србије да га је шеф руске дипломатије упознао са забрињавајућим информацијама које се тичу различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе, Билбија каже: „Та Вучићева реченица показује да је Лавров у Београду показао да Русија зна о чему се ту ради. Он је само у продужетку наставио да ће Русија помоћи Београду и Приштини да нађу компромисно решење које је на бази Резолуције 1244, што ‘сатерује овце у тачно одређени тор’. То значи да Србија и Вучић имају гаранцију макар их неко ломио, натерао да клекну на једно колено, да неће морати да клекну на оба колена, јер постоји Савет безбедности УН у коме ће Русија то што је наметано зауставити”, нагласио је Ђуро Билбија.

Он оцењује да ће се тако, практично, круг затворити са оним од чега се и кренуло, јер даљих сегментарних попуштања, мимо нереализоване главне ствари у Бриселском споразуму, није много остало. Сада је, додаје наш саговорник, тренутак да се подвуче црта како би се све то објединило, а Србија има у Русији заклон и гаранцију у Савету безбедности.

Србија је сада припремљенија

Иако се Србија примакла тој тачки на којој ће притисци варничити, Билбија сматра да наша земља припремљеније дочекује ту ситуацију, након овакве посете шефа руске дипломатије.

Наш саговорник истовремено подсећа и на изјаву коју је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик дао у Београду у истом дану када је била посета Лаврова, а то је да не треба да журимо са решавањем питања Косова, већ да чекамо да се ствари између великих играча реше.

„Узмимо само хипотетички, да смо се сви ми у Србији некако договорили да дамо Косово постоји нешто у свему томе што нормалан преговарач не би урадио, а то је да у преговорима не добије највише што што може. Под овим условима које сад намеће Вашингтон и њихова шиптарска филијала у Приштини, предаја Косова би значила да смо ужасно слаби трговци. На страну питању, да ли то и када и ко сме уопште да уради,” рекао је уредник портала „Факти“.

Шта је сврха сусрета у Вашингтону 27. јуна?

На питање, шта је сврха сусрета представника Београда и Приштине у Вашингтону 27. јуна, с обзиром на чињеницу да се ни на какве преговоре не иде у Белу кућу ако унапред није нешто договорено, Билбија каже да је Трамп дао економска овлашћења Гренелу како би Американци убацили неки новац између њиховог Косова и Србије.

„То би Трамп могао да употреби у својој кампањи. Он у својој држави има и епидемију која и даље траје као, недовољно покренуту економију као и мини грађански рат. За Србију све то значи да нема лаког решења ни са Трампом  ни без њега. Због тога Вучић правилно поступа што не прави проблем од одласка у Вашингтон. Ми исто тако морамо да схватимо да са једне стране, Америка већ има проблеме које су изазвали односи Трампа са европским челницима, а са друге стране, имамо отворену Путинову владавину до 2030. Ако се Немачка и Европа у наредних десет година извуку испод америчке чизме то онда отвара могућност да се направи велика руско – европска или руско – немачка нагодба у коју Србију може да удене Путин, а не да се удевамо сами и да клечимо у Берлину,” закључио је Билбија.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ