Спорт

ТУГА! Српска олимпијка и шампионка Европе преминула на порођају у 31-ој години (ФОТО)

Фото: Pixabay.com

Саучешће породици.

Тужна вест задесила је српску спортску породицу, преминула је репрезентативка Србије у стрељаштву, олимпијска учесница и европска првакиња Бобана Момчиловић Величковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

IN MEMORIAM: Napustila nas je Bobana Momčilović Veličković (1990- 2020)Višestruka evropska šampionka u streljaštvu…

Posted by Streljački savez Srbije on Sunday, June 21, 2020

– Вишеструка европска шампионка у стрељаштву Бобана Момчиловић Величковић преминула је после краће и тешке болести у Београду у 31. години – саопштио је вечерас Стрељачки савез Србије и додао:

– Била је велики борац, али борбу за живот је, нажалост, данас изгубила.

Бобана Момчиловић Величковић је рођена 25.јануара 1990.године у Бору. Стрељаштвом је почела да се бави са девет година у родном граду и била је чланица клуба Бор 030. Прву медаљу на великим међународним такмичењима освојила је 2007, када је на Европском првенству у Довилу изборила бронзу ваздушним пиштољем у јуниорској конкуренцији.

Врло брзо доказала је велики потенцијал, па је за сениорску репрезентацију дебитовала још као јуниорка.

У сениорском дебију на највећим такмичењима, на шампионату Европе у Меракеру 2010. постала је шампионка Европе ваздушним пиштољем. Исти успех поновила је и на ЕП у Виерумаекију 2012, као и ове године на Европском шампионату у Вроцлаву.

Једна од најбољих светских такмичарки пиштољем у 21.веку. На Европским првенствима ваздушним оружјем одржавала је континуитет високих пласмана и годинама доказивала да припада елитном кругу стрелаца. На готово сваком шампионату Старог континента борила се за медаљу гађајући ваздушним пиштољем. Од свог дебија у сениорској конкуренцији 2010, у једанаест учешча, чак осам пута пласирала се у финални део такмичења, међу осам најбољих. Освојила је четири медаље, јер сем са три злата окитила се и једном бронзом, у Ђеру 2018.године.

На Олимпијским играма учествовала је два пута, у Лондону 2012. и Рио де Жанеиру 2016. Пре четири године на ОИ у Рију освојила је седмо место ваздушним пиштољем.

У ризници има и једно злато и једно сребро на турнирима Светског купа.

Женски тим Србије ваздушним пиштољем је последњих десет година, са Бобаном као стандардном чланицом састава, нанизао велики број медаља. Као чланица екипе Србије је пет пута била шампион Европе (2010, 2011, 2013,2017, 2020), а 2014. у Гранади се окитила и титулом шампиона света. Сем пет златних медаља, Бобана је, као чланица екипе Србије, освојила и по једно сребро и бронзу на шампионатима Европе.

У свом последњем наступу за репрезентацију Србије, на Европском првенству ваздушним оружјем крајем фебруара и почетком марта у Вроцлаву, најпре је убедљиво освојила титулу појединачног шампиона Старог континента. Затим је дала велики допринос у освајању екипне титуле нашег националног тима и са два злата постала једна од најуспешнијих учесница такмичења у Вроцлаву.

Иако је прерано напустила животну сцену, Бобана Момчиловић Величковић је оставила неизбрисив траг у историји српског стрељаштва.

Место и време испраћаја Бобане Момчиловић Величковић ће бити накнадно саопштени.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ