Србија

ДОКТОР КОН СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ! Ускоро ћемо имати нове мере и забране: Ево о чему је реч

Иако се налази на десетодневном заслуженом одмору, током којег је рекао да се неће појављивати у јавности, због све већег броја оболелих од корона вируса у Србији, др Предраг Кон није пропустио шансу да се огласи преко фејсбука.

Колико корона вирус унишава наша плућа
“Епидемиолошка ситуација Ковид 19 у Београду је поново претећа. Због повратка студената својим кућама у јулу може се претња проширити по читавој Србији. До погоршања ситуације је дошло после 5. јуна када су ограничења јавног окупљања била на хиљаду, а касније потпуно укинута. Много се ово погоршање ситуације у јавности повезује и са дербијем Партизан-Звезда одиграним 10. јуна, мада новооболели у Србији не дају податак да су били на дербију (бар мени није познато).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Црне Горе опет стижу подаци да је преко десет њихових новооболелих млађих људи било у Београду на дербију. Након појаве вируса у студентским домовима, али и на приватним журкама, појединим радним колективима долазило је до утврђеног преноса вируса када су се заиста откривали бројни асимптоматски случајеви међу контактима са оболелим. Врло је велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду. На крају треба рећи и да многи мисле да је посебна претња долазила због избора који су јуче спроведени.

Шта се дешава вашем организму кад се заразите корона вирусом

Прво треба рећи да никада није заустављена обавеза да када се играју утакмице мора да се поштује дистанца међу гледаоцима тако што се употребљава свака друга столица односно одобрава дупло мањи број гледалаца. Многи мисле да је то немогуће… Кажем да само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разрешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем. За студенте је давно договорен поступак… Наша трапавост и успореност омогућила је да дође до преноса вируса у овој популацији.

Живети се мора. Нема више ванредног стања, неће га ни бити, не можемо ми то финансијски да издржимо и немојмо се поредити по том питању са Француском или Немачком. Да може да се буде дисциплинован… показују старији. Више НИКАДА (ако се будем питао) неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих јер нема другог решења. Мислим и даље да је ванредно стање било неопходно као и полицијски час на почетку, мислим да на даље неће бити неопходан за старију генерацију. Сасвим је супротно када је млађа генерација у питању.

Критика на сва уста без иједног решења осим затварања и забрана. Није то решење на дуге стазе (како сада изгледа све до доласка употребљиве безбедне и доступне вакцине, осим ако буде среће да се вирус заиста измени). Неких забрана ће највероватније ускоро бити, нпр забране посета болницама. Биће вероватно и неких обавезности (нпр ношење маски у јавном превозу или још у продавницама).

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ