Србија

ИЗЈАВА ПОВОДОМ СМРТИ ДОКТОРКЕ ШОКИРАЛА СРБИЈУ! Професор Медицинског факултета тврди: „Два убода директно у срце више личе на убиство“

Фото: Јутјуб

„Докторка је могла сама да се убоде јер је знала у који међуребарни простор може да се убоде да би себи пробола срце! Међутим, два убода директно у срце више личе на убиство“, каже професор Медицинског факултета у Београду

Мистерију смрти Виолете Скоробаћ Ашанин (50), омиљеног естетског хирурга српског џет-сета која је 14. јуна нађена мртва у свом стану, као од шале могу да реше обдуценти и форензичари!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор Медицинског факултета у Београду, који је један од највећих светских експерата за крвне судове, каже да је др Виолета Скоробаћ Ашанин могла једноставно да допре ножем до свог срца јер је као лекар знала у који међуребарни простор може да се убоде да би себи пробола срце! Он наводи да је могуће да је умрла од тампонаде срца, каја наступа када крв испуни простор око срца, али истиче да два убода више личе на убиство и да загонетку могу да реше само лекари судске медицине и форензичари који су у докторкином купатилу и стану прикупили трагове!

– Сваки студент медицине зна кроз који међуребарни простор може да се допре до срца, тако да докторки то није био проблем, уколико се заиста сама убола у срце. Када оштрица ножа прободе кожу и поткожно ткиво, између ребара наилази на мало танких мишића у виду траке, као и срчану марамицу, која обавија срце. Чим врх ножа пробије срчани мишић и уђе у срчану комору, кроз рану почиње да излази крв и испуњава простор између срчаног мишића и срчане марамице. Може да искрвари врло брзо, за свега неколико минута. Та крв врши притисак на срце, које на крају престаје да ради! Појава када крв испуни простор између срчане марамице и срчаног мишића зове се тампонада срца – објашњава угледни професор и додаје да се на обдукцијама ретко виђа да се неко убије са два убода у срце.

– У Институту за патологију се тражи болест да би се установио узрок смрти, док се у Институту са судску медицину траже повреде које су настале приликом пада, самоубиства или убиства, као и тровање које може да изазове смрт. Када се на улици нађе мртав човек, одмах се вози у Институт за судску медицину да би се утврдило да ли је реч о напрасној срчаној смрти, која је изненадна и природна, или о убиству – објашњава професор.

Илија Животић, председник Интернационалне полицијске организације (ИПО), каже да дубина ране на срцу открива да ли је докторка извршила самоубиство или је убијена.

– Уколико је цело сечиво ножа заривено у срце, па потом извучено, највероватније је реч о убиству. Ако је рана плитка, онда је могуће да се сама убола. Наш МУП има одличан национални центар за криминалистичку форензику, где могу да се ураде све анализе. У овом случају има посла колико хоћете! Засад немамо конкретне податке о случају и не знамо шта се десило. Ако је смрт насилна, треба открити да ли је неко имао интерес да је убије. Треба проверити ко је одлазио у клинику, као и пословање и банковне рачуне да би се видело куда је одлазио новац. Намеће се питање зашто би се убила ако је лепа, успешна, има вилу и клинику. Ако се заиста убила, онда треба утврдити мотив за то, да ли је евентуално била болесна или је доживела неко разочарање – каже Животић и објашњава шта је кључно на месту оваквих и сличних трагедија.

– Прво се узима брис испод ноктију да би се утврдило да ли жртва има трагова туђе коже или остатака неке тканине. Жртва се увек брани, гребе, чупа и хвата нападача за одећу, због чега се испод ноктију увек нађе неки траг. Утврђује се да ли има модрице на зглобовима руку или врату, јер убица углавном силовито насрне на жртву да би је савладао. Проверавају се отисци на ножу и да ли је било трагова борбе, као и да ли је нешто срушено или поломљено. Тек када се искључи могућност самоубиства, утврђује се како се догодило убиство. Уколико су убоди нанети спреда, као у овом случају, а претходно је искључена опција самоубиства, то значи да је докторка видела свог убицу! – објашњава Илија Животић.

Убице замећу трагове пожаром, киселином и длакама!
Илија Животић каже да се убице углавном потруде да заметну трагове на месту злочина.

– Најчешће подметну пожар на месту трагичног догађаја, баце гомилу различитих длака и власи косе или киселином униште доказе. Познато је, рецимо, да криминалци уочи неке ликвидације обиђу неколико фризерских салона и покупе различите власи косе, па их убаце у аутомобил у којем је неко убијен да би тако заварали траг – наводи Животић.

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ