Србија

САДА ЈЕ И ПОЗНАТО! Ево када ће Србија добити нову владу!

Србија би нови сазив парлемента требало да добије до 25. јула, односно 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

Коначне резултате РИК треба да прогласи у року од 96 сати од затварања биралишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Будући да није било већих неправилности на бирачким местима, и да се не најављује значајније понављање избора у некима од њих, РИК би требало коначне резултате да прогласи до четвртка, 25. јуна, у 20 сати.

У том случају, конститутивна седница новог парламента требало би да се одржи у року од 30 дана, односно до 25. јула.

Нова влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента – у супротном следи распуштање парламента. То значи да нова влада Србије мора да буде формирана најкасније до 25. октобра.

Изглед будућег парламента, иако коначени резултати још нису проглашени, већ сада је готово известан – у скупштинске клупе шеће кандидати са три листе, – “Алексндар Вучић – за нашу децу”, коалиције СПС-ЈС и листа председника општине Нови Београд и лидера СПАС-а Александра Шапића.

Према прелиминарним пројекцијама, СНС ће имати 189 посланика, коалиција СПС-ЈС 32 посланика, а листа СПАС 12 посланика.

Уз њих, посланички мандате припашће и странкама мањина, којима је за улазак у парламент потребан природан праг.

Близу цензуса, али ипак испод три одсто гласова, бар према досадашњим резултатима, је ПОКС, са 2,68 одсто, Савез војвођанских Мађара (СВМ) са 2,48 одсто и Суверенисти са 2,24 одсто гласова.

Према резултатима РИК-а, до 10 сати данас, Покрет Метла 2020 освојио је 2,16 одсто, СРС 2,08 одсто гласова, а остале листе освојиле су испод два одсто гласова.

Прву седницу новог сазива Народне скупштине заказује председник из претходног сазива.

Народна скупштина на првој седници потврђује посланичке мандате, а конституисана је потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Председник Србије и СНС Александар Вучић, синоћ је по проглашењу првих резултата избора, када је постало јасно да је листа која носи његово име убедљиво тријумфовала, рекао да ће нова влада бити формирана у уставном и законском року, а да ће највећа странка, односно листа, сарађивати са свима.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ