Србија

ОГЛАСИО СЕ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ! Ево шта ће се десити са Косовом: Решење је…

Вучић је коментарисао све горуће проблеме

Председник Србије Александар Вучић дао је ексклузивни интервју за „Дневни аваз“ дан након велике победе на изборима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У једном од првих иступа за медије Вучић је коментарисао резултате избора, убедљиву победу коалиције окупљене око њега, критике да је нестало опозиције у Србији, затим односе Србије са суседима, посебно БиХ, и решавање косовског питања.

Најчистија кампања

Коалиција окупљена око Вас и СНС-а апсолутни је победник избора. Како коментаришете ове резултате?

– Пре свега, ни ја нисам очекивао оволики успех. Надао сам се тој излазности, а да будем искрен, не сасвим толиком броју гласова. Наравно, поносан сам и задовољан због тога, посебно што је кампања била најчистија, што су сви медији били отворени, што је опозиција имала десетоструко више простора него што смо ми имали 2012. године.

Интересантно је, ако сте приметили током кампање, да што више су се појављивали у медијима, то су њихови противници падали, што су жешће нападали нас, то су наши противници расли. И ми смо то видели и на то их чак јавно упозоравали и говорили им, али нико то није желео да чује.

Први утисак након избора је да је у Скупштини Србије нестало опозиције. Има ли и ко ће бити опозиција?

– Прво, имамо опозицију. И ко ће све бити опозиција у Скупштини Србије, а ко ће бити власт, то ћемо да видимо. Пошто, знате, људи мисле да су они по свом опредељењу неко ко одређује ко је власт, а ко опозиција. Дакле, тек ћемо да видимо како ће бити нова влада формирана, ко ће бити у тој новој влади, па ћемо тада моћи да знамо ко је власт, а ко опозиција.

И још једна веома важна ствар, није мој посао да се борим за гласове опозиционих странака. Мој посао је да се борим за напредак Србије, економски напредак, и то је оно што су људи поздравили. Нико неће да каже колико је у Србији изграђено аутопутева, колико пруга, колико су плате увећане.

Посљедњи пут кад смо нас двојица разговарала (2012. година), плате у БиХ су биле за 40 евра више него у Србији. Нама су плате у Србији сада за 40 евра просечно више него у БиХ. Дакле, у Србији су људи гласали за плате, и за план, и за програм.

А нека размисле они који су у уличну кампању против мене и против нас кренули пре годину и по. Тада су имали 18 одсто. Данас, према последњим истраживањима, то је 4,5 посто. Какав то геније треба да будете па да успете на такав начин да разорите своје политичке ресурсе. Ја им, као што видите, ни имена не помињем. Наставићу тако да се понашам.

Нисам показао ни прексиноћ никакву врсту ароганције ни славодобитности, јер знам колико нас посла очекује и у земљи и у региону. Надам се да ћемо успети да очувамо и мир и стабилност, али да ћемо економски просперитет Србије још убрзати, баш онако како смо направили у плану „Србија 2020.-2025. године“.

Дружење с Додиком

Хоће ли се мењати однос Србије након ових избора према суседима, посебно БиХ?

– Ја знам да у Босни и Херцеговини, не рачунајући Републику Српску, не постоје симпатије за готово било кога у Србији ко је политички релевантан, а посебно нема симпатија било каквих према мени и политици коју водим.

Али, ако бисмо ствари рационализовали и ако бих вас питао а када сам то и на који начин увредио Босну и Херцеговину и када и на који начин нисам подржао Босну и Херцеговину, то бисте ми већ теже одговорили.

Осим што би увек било оних који кажу а ти се дружиш с Милорадом Додиком или с било ким. Па, подразумева се, то је наш посао, а то нема везе с оним какав је мој однос према бошњачком народу и према Босни и Херцеговини у целини.

Ми желимо најбоље могуће односе с Босном и Херцеговином и то ће бити политика коју ћемо да градимо у будућности. Верујем у веће разумевање, које ми се чини да је постигнуто унутар БиХ између Срба и Хрвата. Верујем у веће разумевање и већу блискост између српског и бошњачког народа у будућности, ма где да они живе.

Ево, могу Вам рећи, судећи према реакцијама, да сте након недавног састанка с Милорадом Додиком, који је на конференцији за медије казао да РС себе види у националној интеграцији са Србијом у будућности, а Ви „контрирали“ и казали да Србија подржава територијални интегритет БиХ, делимично побрали симпатије чак и код Бошњака.

– Видите, ја то нисам ни приметио. Видио сам да сте пренели, али нисам разумео да су људи то разумели и прихватили.

Је ли та изјава назнака неких нових односа Србије и БиХ?

– Људи, ми смо најближи. Не заборавите да и Србија и БиХ, и овако и онако, а код вас је другачији систем, имате и кантоналне финансијске политике, а не само централну, имамо релативно низак јавни дуг. Имамо огромну шансу за развој. Ако ми сарађујемо на најбољи могући начин, нама нема граница у томе.

Нема граница у нашој сарадњи. Можемо да постигнемо много тога. И политички можемо да постигнемо много тога. Наш заједнички глас у Бриселу значи много.

Пут у Москву и САД

Чини се да нећете дуго славити. Путујете у Москву па САД. Је ли то назнака убрзавања решавања косовског питања?

– Кад завршим с Вама, чекам Мирослава Лајчака. После идем у Москву. Имам билатерални сусрет с Владимиром Путином. Прекосутра (среда, оп. а.) присуствујем Паради побједе у Москви. Затим, вероватно, идем у Брисел па у Вашингтон.

Нисам превелики оптимиста, али Србија је спремна за разговоре и Србија улази у доброј вери у све разговоре с косовским Албанцима.

Користи ли односно хоће ли Србија користити Републику Српску у решавању питања Косова? Може ли се уопште повући паралела?

– Све је то толико компликовано на различите начине да не бих о томе да говорим. Зато се зачудим кад од појединих бошњачких политичара видим кад им срце крене и кажу „Косово је за нас независно“. То би најмање требало да се чује од бошњачких политичара. Јер, како ћете да објасните политичарима у Републици Српској нешто друго. Пустите да то реше компромисним путем Београд и Приштина.

И ако неко треба да се склони из све те приче, то су сви у Босни. То је моје мишљење. Извините што сам га јавно рекао. Али, не брините, ја кад каже да подржавам територијални интегритет Босне и Херцеговине, ја то стварно мислим.

Градимо наш пут према Бањој Луци и Сарајеву

– Видите колико сам поносан на економске резултате, просто енергија ми је другачија када почнем о томе да говорим. То људи овдје виде. Људи хоће бољи живот.

Ми градимо наш пут према Бањој Луци и Сарајеву. Ускоро ћемо да распишемо тендер за градњу овог другог дела пута према Вишеграду, да бисмо могли и из централне Србије, а не само из Београда, да брзо дођемо до Сарајева.

А, да би, такође, могли људи из Новог Пазара брзо да дођу до Сарајева, и обрнуто. Тиме добијамо сви. И ништа ми не смета.

Босна ће добити конзулат у Новом Пазару

Какав је Ваш став о отварању конзулата БиХ у Новом Пазару?

– Босна и Херцеговина ће да добије свој конзулат у Новом Пазару, као што га Турска добија. Коме смета? Шта ми смета? Шта нам смета? Ништа нам не смета, ама баш ништа. Не да немам проблем с тим. Подржаћу ту иницијативу.

Како да ја могу да одем у Требиње, да отварам српски конзулат, а да не дам некоме да га у Новом Пазару отвори. Што не бих дао. Шта ће да буде и шта ће да ми смета такав конзулат. Извињавам се што ја имам другачији приступ од свих осталих. Сви виде неку велику заверу у нечему.

Шта ће да ради конзулат ту? Ништа. Дружиће се с Бошњацима, организоваће приредбе, манифестације, хуманитарну помоћ на једну, на другу страну, коме треба у Сарајеву да се заврши да оде у школу, универзитет… Па шта? Па ваљда се зато боримо!

Извор: Еспресо.рс/Аваз.ба

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ