Србија

ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ УПОЗОРИО СРБИЈУ! Корона и даље има потенцијал ширења: Ево шта нас очекује

Имунолог Срђа Јанковић каже да вирус корона и даље има потенцијал ширења, да је Кризни штаб због тога реаговао те да ће маске бити обавезне у јавном превозу, а препорука је да се носе у затвореном простору – банке, поште, продавнице.

Он је рекао да се може спречити ширење уколико се сви буду придржавали препорука које су и до сада биле на снази, али су сада појачане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви би требало да носе маску. Маска не штити стопостотно, али уколико је сви носимо епидемија се успорава за 40 одсто. То су показали последњи објављени радови – рекао је Јанковић.

Истиче да је важна физичка дистанца на отвореном простору. Додаје да је повећан број заражених опомена за све нас да морамо да пазимо, да заштитимо себе и друге, јер је вирус међу нама.

– Потенцијал ширења постоји, због тога стежемо противепидемијски обруч. Број новозаражених расте и то желимо да сасечемо у корену – навео је он.

Упитан да ли се може десити да се поново уведе ванредно стање и полицијски час, Јанковић је рекао да се та опција не разматра у овом тренутку.

– Уколико ризик постане већи може и то да се деси и да се такве мере уводе, али у овом тренутку оне нису у разматрању – нагласио је он.

Говорећи о прослави матуре, Јанковић је рекао да у овом тренутку нису забрањена таква окупљања, али да дистанца мора да се поштује.

– Знамо да су на матурама емоције узавреле, као на дербију, и да је тешко одржати дистанцу. Међутим, то је суровост коју морамо да прогутамо – закључио је он.

Извор: ТАЊУГ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ