Србија

ШОКАНТНО! Листе нису испуниле услов! Чеда Јовановић и Веља Илић враћају паре јер су добили премало гласова! Ево шта се дешава!

На основу последњих података Републичке изборне комисије (РИК) и прелиминарних резултата избора за народне посланике, чак шест листа на републичком нивоу није остварило потребан број гласова који би им омогућио да задрже новац који су из буџета добили за кампању!

На списку оних који ће морати да врате новац – наравно, под условом да су новчана средства и узели – налазе се Уједињена демократска Србија (УДС), Коалиција за мир Чедомира Јовановића, покрет Левијатан, затим „1 од 5 милиона“, Народни блок Велимира Илића, као и коалиција коју је водио Зоран Живковић, али и мањинска Руска странка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додуше, резултати минулих избора још нису проглашени коначним, али, како сада стоје ствари, то поменутим странкама неће помоћи.

Председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић за Курир истиче да је, према важећим законским прописима о финансирању изборних активности, један одсто важећих гласова услов на републичком нивоу да би се задржао новац добијен за кампању.

– Ко не освоји један одсто гласова, дужан је да врати новац који му даје држава. За финансирање избора одваја се од 0,07 одсто средстава из буџета у изборној години. Од тог новца се дели изборним листама 20 одсто пре избора, а након избора онима које пређу цензус следује још 80 одсто, сразмерно броју посланика – наводи Добрашиновић и додаје да је квота за мањинске странке знатно мања – само 0,2 одсто гласова.

Зоран Живковић

Идем с чела странке

Председник Нове странке Зоран Живковић најавио је да се, након лошег резултата на изборима, повлачи са чела партије.

Како је рекао, на изборној скупштини странке на јесен неће се кандидовати за председника, као ни за било коју другу функцију у Новој странци. Подсетимо, његова коалиција је на изборима освојила 0,3 одсто гласова.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ