loading...
Свет

ТАЧИ ОТКАЗАО ПУТ У ВАШИНГТОН: Оптужница за њега значи крај

Оптужница против Тачија, Кадрија Весељија и других не може  угрозити дијалог

У Приштини се на вест о подизању оптужнице против Хашима Тачија нижу реаговања политичких аналитичара, а не правника, а дизање оптужнице коментарише се готово искључиво из угла последица по дијалог и планирани састанак у Вашингтону 27. јуна.

Тако политички аналитичар Неџемедин Спахиу каже да, ако заиста буде подигнута оптужница против Тачија, он неће моћи да иде на разговоре у Вашингтон 27. јуна и мораће да поднесе оставку.

Он је рекао да оптужница против Тачија, Кадрија Весељија и других не може да угрозити дијалог, нити ће пољуљати “углед Косова”, јер, истиче, бриселски дијалог и дијалог Београда и Приштине нису угрожени, будући да је за дијалог одговоран премијер привремених приштинских институција, а не Тачи.

Главни и одговорни уредник приштинског дневника Коха Диторе Агрон Бајрами сматра да овај развој догађаја мења целу ситуацију и да не зна да ли је могуће имати нормалан процес дијалога.

– Што се саме оптужнице тиче, тешко је коментарисати док не видимо шта она у ствари садржи – рекао је Бајрами.

Портпарол Специјалног тужилаштва у Хагу Кристофер Бенет саопштио је раније данас да је ово тужилаштво Специјализованим већима тзв. Косова поднело на испитивање оптужницу са десет тачака којима се председник лажне државе Хашим Тачи и председник Демократске партије Косова Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Извор: Танјуг

Loading...
loading...