Свет

ТАЧИ ОТКАЗАО ПУТ У ВАШИНГТОН: Оптужница за њега значи крај

Оптужница против Тачија, Кадрија Весељија и других не може  угрозити дијалог

У Приштини се на вест о подизању оптужнице против Хашима Тачија нижу реаговања политичких аналитичара, а не правника, а дизање оптужнице коментарише се готово искључиво из угла последица по дијалог и планирани састанак у Вашингтону 27. јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако политички аналитичар Неџемедин Спахиу каже да, ако заиста буде подигнута оптужница против Тачија, он неће моћи да иде на разговоре у Вашингтон 27. јуна и мораће да поднесе оставку.

Он је рекао да оптужница против Тачија, Кадрија Весељија и других не може да угрозити дијалог, нити ће пољуљати „углед Косова“, јер, истиче, бриселски дијалог и дијалог Београда и Приштине нису угрожени, будући да је за дијалог одговоран премијер привремених приштинских институција, а не Тачи.

Главни и одговорни уредник приштинског дневника Коха Диторе Агрон Бајрами сматра да овај развој догађаја мења целу ситуацију и да не зна да ли је могуће имати нормалан процес дијалога.

– Што се саме оптужнице тиче, тешко је коментарисати док не видимо шта она у ствари садржи – рекао је Бајрами.

Портпарол Специјалног тужилаштва у Хагу Кристофер Бенет саопштио је раније данас да је ово тужилаштво Специјализованим већима тзв. Косова поднело на испитивање оптужницу са десет тачака којима се председник лажне државе Хашим Тачи и председник Демократске партије Косова Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ