Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Објављен нови сет мера заштите: Овде ће бити обавезан корона тест

НОВИ САД – Наше водеће манифестације као што су Егзит, Бирфест, Нишвил и Music Week донеле су прелиминарни сет мера како би одржавање фестивала протекло максимално безбедно.

Прва мера је обавезан корона тест за посетиоце, те ће, у случају да вирус буде активан у августу, бити обезбеђени бесплатни тестови на корону и само са негативним тестом ће бити омогућен улазак на фестивал, како би се осигурало да на фестивалима нема заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви припадници особља пре почетка смене или доласка на фестивал биће у обавези да се тестирају пре уласка.

Максималан број посетилаца свих фестивала биће значајно смањен у односу на претходне године, те површина манифестације мора износити најмање 3м2 по једном посетиоцу.

Обавезне су маске и рукавице за све запослене на фестивалима, као и дезинфекција већ од улаза.

На више пунктова на фестивалу биће обезбеђена дезинфекциона средства за публику.

На улазима на фестивале биће обезбеђене маске за све посетиоце, а биће вишеструко повећан број запослених у санитету, те већи број тимова хитне помоћи.

Публици ће бити доступни пунктови за мерење температуре и пријаву евентуалних симптома, а биће постављени и објекти за изолацију у случају да неко од посетилаца покаже симптоме.

Иако је и у уобичајеним околностима практично 100% публике на наведеним фестивалима свакако у старосним категоријама које нису угрожене, ове године се посебно препоручује свим ризичним групама да избегавају било каква масовна окупљања.

Ово је прелиминарни списак мера, док ће коначне мере предострожности бити донете у координацији са Владом Србије након формирања заједничког радног тела.

Након што је Светска здравствена организација недавно донела нову препоруку којом се позивају државе да поново дозволе одржавање масовних манифестација, истичући њихов значај за ментално здравље и општу добробит друштва, очекује се формирање заједничког здравственог тела Владе Србије и домаћих манифестација које су померене за август за када се очекује потпуно смиривање епидемиолошке ситуације.

У прилог овоме говори и чињеница да низ истраживања и података из земље и света показују да велика већина новооболелих у претходном периоду има никакве или веома благе симптоме болести.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ