Србија

ДАРИЈА КИСИЋ ШОКИРАЛА СРБИЈУ: Ово није исти вирус! Ево шта нас чека!

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је у Европи и Србији на делу други пик првог таласа епидемије коронавируса.

Она је у емисији Фокус на телевизији Б92 рекла да је епидемиолошка ситуација у Србији прилично стабилна, осим појединих градова пппут Београда, Новог Пазара и Врања, који су жаришта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прославе након Бајрама су допринеле иницијалном порасту оболелих. Тамо је за време празника била повећана концентрација грађана који су дошли да прославе празнике са породицама“, рекла је она.

Како је казала, у Новом Пазару су се здравствени радници заразили ван радног места, на прославама.

„Надамо се да ће ово да буду само изузеци. Здравствени радник мора да има на уму какав одговоран посао има и да буде пример другима“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је казала да сада постоји велиак вероватноћа, за разлику од зиме, да смо заражени а да то не знамо.

„Овај број од 143 потврђена случаја, где смо најавили да буду едноцифрени бројеви, па чак да неће ни бити, потврђује колико нас овај вирус изненађује. То је показатељ шта се дешава уколико се вирусу т одозволи“, појаснила је она.

Према њеним речима, то је потврда онима који су се питали да ли је било потребно уводити ванредно стање.

„Да, било је потребно. Ефекти превеницје се виде када се болест не јавља. Апсолутно је требало тада увести мере, успели смо да ојачамо капацитете нашег здравственог система, имамо и нове лабораторије. Велики број респиратора које сада имамо, за које се надамо да никада нећемо искористити у пуном капацитету“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је додала да је потребно повећање капацитета, јер смо укинули ковид центре.

„Ситуација се прати из минута у минут“, казала је она.

О увођењу новог варнедног стања

Према њеним речима, мера ванредног стања је била добра у времену, да ојачамо своје капацитете.

„Сумњам да ће икада доћи ситуација за такву врсту мера“, рекла је Кисић Тепавчевић.

„Ово није исти вирус као онај који смо прележали у марту и априлу“, рекла је она.

Како је казала, имамо много мање најтежих форми болести који захтевају вештачку вентилацију.

„Ми не можемо да знамо како ће вирус да одреагује у сваком организму. Зато сви треба да се пазимо максимално и да не играмо по принципу – неће мене. Овај вирус се показао доста непредвидиво“, казала је она.

Према речима Кисић Тепавчевић, некада је било 147 особа на респиратору, а сада доста мање, али би било повољније да немамо ниједну особу на респиратору.

Она је рекла да се нада да овај други пик неће досегнути онај који је био први.

„Имали смо једну стагнацију, сада имамо пораст и идемо ка другом пику. Ми се надамо да је данас пик, а да ће надаље бити силазни део кривуље“, појаснила је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је поновила да свако мора да учни све да се не зарази, а да се понаша као да је заражен и предузме све мере предострожности.

„Одлазак на утакмице није обавезан“

Кисић Тепавчевић је рекла да је свако окупљање људи на раздаљини мањој од метар и по ризичан.

„Истраживања су показала да није велики број особа имао позитивну анамнезу иако су били на претходним утакмицама“, казала је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да одлазак на утакмице није обавезан, те да постоје препоруке за одлазак на таква окупљања.

„То што се појединци нису понашали у складу са препорукама, то је на свакој од тих особа које су отишле на такву манифестацију“, рекла је она.

Вирус потврђен код 91 сутудента

„До сада је вирус потврђен код 91 студента, већина нема ниаккве симптоме. Али ако је потребна изолација, не можете га послати у студентски дом“, казала је она.

Поновила је да боравак у затвореном простору без маске, на раздаљини од метар опасан.

„То могу да буду и памучне маске које ћемо сами да сашијемо, перемо и пегламо“, казала је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да не треба да очекујеме таласе, већ да учинимо све да се придржавамо мера, да за две неделеј спречимо ширење

„Очекивање другог, трећег, петог таласа је непотребно. Вирус је ту, никада није ни престао да циркулише. Треба да размишљамо да сваки минист, секунд спречимо његово даље ширење“, казала је она.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ