Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ! Ово је мера коју ћемо морати да поштујемо, а ево шта ће бити са казнама

Контролори ће само упозоравати грађане

НОШЕЊЕ заштитних маски у јавном превозу је обавезно, али казни за оне који их не носе – нема! Иако би требало да у возила улазе са заштитом на лицу, путнике возачи неће и не могу да истерају из возила. На поштовање ове мере подсећаће их само обавештења на предњим вратима, и контролори „Бус плуса“ који ће опомињати путнике приликом контроле карата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након седнице Штаба за ванредне ситуације одржане у среду, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић замолио је Београђане да се придржавају препорука епидемиолога пошто у престоници бележимо повећан број оболелих од вируса корона.

На седници је усвојена Препорука о обавези коришћења заштитних маски у јавном превозу, јер су аутобуси и трамвај место, како тврде, где је повећан ризик заразе од вируса корона.

– То не мора да буде хируршка маска, већ може и вишекратна, памучна. Важно је да људи буду свесни тога да је, поготово у јавном превозу, неопходно да носе маске – навео је Радојичић.

Према речима заменика градоначелника Горана Весића, маске су обавезне у јавном превозу, док у затвореном простору постоји само препорука.

– Није могуће исконтролисати све људе и ми не можемо да поставимо контролора на свим вратима. Сигуран сам да ће возачи, а и путници упозоравати људе који уђу без маске да је ставе. У среду је, после најаве 70-80 одсто људи носило маске. Мислим да сви треба да поштују ту меру док је на снази, због себе а и због других. Колико год да одвојите седишта, не можете да испоштујете дистанцу од 1,5 метара. Казне за оне који маске не носе не постоје. Закон мора то да реши, а у актуелном она није предвиђена – казао је Весић.

Из Секретаријата за јавни превоз наводе да су свим превозницима дали налог да на прва врата ставе обавештење о обавезном ношењу маски, као и да контролори „Бус плуса“ опомињу путнике при контроли возних исправа.

Ипак, од 8. маја, кад је пуштен јавни превоз у рад, није забележено повећање броја инфицираних вирусом корона. Скок је примећен тек средином јуна, па суграђани који превоз користе верују да је томе више допринео рад клубова и спортске манифестације.

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ