Свет

ПОЗНАТИ СТРУЧЊАК ОТКРИО! Корона вирус је ослабио, могао би ускоро и да изумре

По Басетијевим речима, болест је пре два месеца била попут тигра, а сад је више налик на дивљу мачку

Коронавирус је ослабео и могао би с временом сам одумрети, без потребе за вакцином, закључио је водећи италијански стручњак за заразне болести проф. Матео Басети у интервјуу лондонском Тхе Телеграпху.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Своје спознаје Басети гради на најновијим, знатно блажим искуствима суочења с клиничком сликом оболелих у суседној Италији.

„Клинички утисак који имам у задње време без недоумице упућује на слабљење интензитета вируса“, изјавио је први човек клинике за заразне болести италијанске болнице Полицлиницо Сан Мартино код Ђенове.

„У марту и априлу образац болести је био знатно другачији: људи су долазили на интензивна одељења са заразом коју је било тешко третирати, те им је био потребан кисеоник и респиратори јер су многи развијали упалу плућа. У задње четири недеље слика се у потпуности променила, поготово у смислу мањег оптерећења у дисајним путевима.“

По Басетијевим речима, болест је пре два месеца била попут тигра, а сад је више налик на дивљу мачку. Према његовим свежим искуствима из Италије, данас чак и старији пацијенти од 80 или 90 година углавном дишу без икакве помоћи, те без проблема седе у креветима. Исти такви људи пре би умрли два или три дана раније, сматра познати вирусолог.

Он закључује да је вирус сигурно мутирао делом због реакције нашег имунолошког система, а делом и због нижег вирусног оптерећења због предузетих мера рестрикције, ношења маски и физичке дистанце. Његова прогноза, услед свега, крајње је оптимистична: вирус би, тврди, могао поступно нестати из популације и без вакцине.

Биће ту још дуго

Није, међутим, ово прва таква оцена која се често преклапа с оним што се назива и пустом жељом (wисхфул тхинкинг).

И онколог компаније Рутхерфорд Хеалтх у Великој Британији, професор Карол Сикора, такође сматра да би пандемија могла „завршити сама од себе“, но његов колега Бхарат Панкханиа, предавач медицине универзитета Еxетер и бивши саветник британског Јавног здравства, процењује да је таква идеја „краткотрајно оптимистична“.

„Вирус би могао нестати ако не буде никога кога може инфицирати. Ако будемо имали успешну вакцину, моћи ћемо урадити оно што смо урадили с великим богињама. Али због још увек великог степена заразе и широке распрострањености, коронавирус сигурно неће нестати још дуго времена, говоримо о годинама“, сматра Панкханиа.

Директорка клинике за инфективне болести „др. Фран Михаљевић“ др. Алемка Маркотић такође сматра да за службене процене о слабљењу вируса засад још нема медицински утемељених података. Она сматра да се у односу на почетке епидемије тек може очекивати мања шанса за заразу кад су људи на већем простору.

Породични контакти у затвореном простору још увек представљају високи ризик, а осим тога, међу најризичнија места спадају још и канцеларије, ресторани и средства јавног превоза.

У складу са тим, у случају даље ескалације заразе у нашој земљи као логичне мере епидемиолошке превенције подразумијевају се избегавање канцеларијских гужви и дужи рад од куће, додатни стандарди заштите у раду угоститељских објеката, те строже обавезе физичке дистанце и ношења маски у средствима јавног превоза.

Извор: Еспресо.рс / Слободнадалмација.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ