Србија

РИК САОПШТИО: Поништени избори на 117 бирачких места

Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је вечерас да су избори поништени на 117 бирачких места.

Највише спорних бирачких места је у Крагујевцу – 9, па у Београду – 8. Следе Ваљево са 6 и Нови Пазар, Шабац, Мерошина и Бујановац са по 4. Од 117 проблематичних бирачких места, на 17 су за број бирача који су гласали унете 0 или 1, а број листића у кутијама се креће од 106 до 924.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Избори се понаваљу, како је речено на седници РИК-а, јер се у кутијама налази више гласачких листића него што је бирача гласало.

Члан РИК-а Жељка Радета рекла је да записници достављени РИК-у нису довољни за одлучивање о понављању гласања на тим бирачким местима и затражила „отварање џакова“ и поновно пребројавање важећих и неважећих листића.

– Ово није довољно да се расправља, треба да се изврши увид у изборни материјал. Како можемо без увида у материјал да знамо да ли је укупан број бирача ту грешка, можда је грешка у другој ставки – навела је Радета.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић казао је да РИК поступа искључиво у складу са упутством који су чланови донели пре неколико месеци.

– У овим ситуацијама, када не можемо да утврдимо на основу записника вољу бирача, нити ћемо да је прекрајамо, нити да претурамо по џаковима, већ ћемо по упутству да поновимо гласање на тим бирачким местима, с обзиром на то да бирачки одбор није утврдио резултате – закључио је Димитријевић.

Нека од места на којима ће бити поновљено гласање су поједина биралишта на Врачару, Земуну, Новом Београду, Обреновцу, Раковици, Чукарици, Бачкој Тополи, Суботици, Зрењанину, Сечњу, Алибунару, Белој Цркви, Вршцу, Пожаревцу, Беочину, Новом Саду, Индјији, Лозници, Шапцу, Љубовији, Ваљеву…

Извор: Блиц

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ