Србија

СРБИЈА ЋЕ ПОНОВО УВЕСТИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Ево шта ће се десити ако број заражених настави да расте

Број оболелих од короне у Србији последњих дана поново је у порасту, а међу њима је све више младих који су у тешком стању. Београд, Нови Пазар и Врање тренутно су жаришта вируса, кризни штаб је пре два дана увео нове заштитне мере, а стручњаци упозоравају да, уколико ризик од ковида 19 постане већи, могуће је поновно увођење ванредног стање и полицијског часа у држави.

У протекла 24 сата регистровано је 143 новозаражених од 7.784 тестираних, док се на респиратору тренутно налази 21 особа, а преминулих нема. У понедељак је након дужег времена поново пређен број од 100 новозаражених, који се затим у наредним данима само повећавао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потенцијал ширења

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да је повећан број заражених велика опомена за све нас да морамо да пазимо.

– Потенцијал ширења постоји, због тога стежемо противепидемијски обруч. Број новозаражених расте, и то желимо да сасечемо у корену. Опција поновног увођења ванредног стања и полицијског часа се тренутно не разматра, али уколико ризик постане већи, може и то да се деси – казао је Јанковић.

Марија Здравковић, директорка КБЦ „Бежанијска коса“ – која је ковид болница од уторка, од када је у њу примљено 107 пацијената – каже да је просечна старост хоспитализованих много нижа него у првом налету короне, то јест да је просек сада око 50 година. Према њеним речима, сви пацијенти имају средње тешку или тешку клиничку слику, најмлађи има 23, а најстарији 86 година.

Тешка стања

Мехо Махмутовић, директор Опште болнице у Новом Пазару, у којој је 20 лекара и скоро 40 медицинских сестара заражено ковидом, рекао је да је забрињавајуће то што су сви пацијенти који су дошли у последњих 15 дана случајеви с тежим општем стањем. – Чак и они с блажом клиничком сликом болести имају температуру по неколико дана и малаксали су. Ми смо из првог одмах ушли у други талас. Наш вирус је мутирао и много је озбиљнији него што је био – рекао је Махмутовић.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић навео је да Београд, Нови Пазар и Врање представљају жаришта, а да поред „Бежанијске косе“ ковид болница постаје и Клиника за плућне болести у Нишу, као и да на југу Србије има много случајева пнеумоније.

Да подсетимо, кризни штаб донео је меру да су заштитне маске обавезне у међуградском и градском превозу, у затвореним јавним установама, поштама, банкама, продавницама, тржним центрима. Посете болницама су забрањене, а физичка дистанца од метар и по препоручена је на отвореном простору.

13.235 особа заражено у Србији од почетка епидемије
359.069 укупно тестирано од почетка епидемије
263 особе преминуле од короне до сада
41 пацијент лечи се у КЦ Војводина
У Крагујевцу траже проглашење ванредне ситуације

У последњих 17 дана у Крагујевцу је регистровано 77 новозаражених на вирус корона, а уколико јуче и данас буде забележено више од десет нових случајева, кризни штаб ће дати препоруку да се прогласи ванредна ситуација на подручју тог града. Кризни штаб одлучио је и да предложи да се скрати радно време угоститељских објеката и ограничи број људи на прославама, јер забрињава што је у првом таласу забележено 68 позитивних особа на вирус корона, у односу на 77 новозаражених у последњих 17 дана, и то особа старости од 25 до 35 година.

На Инфективној гужва

Јављајте се у ковид амбуланте

У тријажној амбуланти Инфективне клинике ових дана биле су велике гужве јер је повећан број заражених вирусом корона, али се јављају и пацијенти са симптомима који не одговарају ковиду. Зато из Министарства здравља апелују на грађане који имају симптоме респираторних инфекција, повишену температуру, бол у грлу, кашаљ или ковид обољење – да се прво јаве у ковид амбуланту матичног дома здравља, где ће бити прегледани.

Хрватска:

Карантин за све који уђу из Србије

Кризни штаб Хрватске утврдио је јуче посебан режим уласка за особе из БиХ, Србије и Северне Македоније, а сви који долазе из ових земаља мораће у самоизолацију 14 дана. Обавеза се не примењује на оне који су у транзиту кроз ове земље.

Извор: Курир.рс/Јелена Пронић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ