Србија

ВИРУС СЕ БРЗО ШИРИ, ЗАРАЖЕНЕ ЦЕЛЕ ПОРОДИЦЕ: Критична ситуација у овом граду, велики број пацијената има упалу плућа

За пет дана, од 19. јуна, у Пчињском округу регистровано је 66 нових случајева позитивних на вирус корона, од чега је 64 са територије Града Врања, а како је оценио епидемиолог Слађан Станковић из ЗЗЈЗ Врање, епидемиолошка ситуација је неповољна и вирус се брзо шири.

Станковић је за Тањуг рекао да је од узорака узетих 22. и 23. јуна 19 позитивно на вирус корона, од чега 18 из Врања и један из Бујановца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је у питању клиничка слика нових пацијената, наводи да има велики број пацијената са упалом плућа, али који су на срећу стабилни, а прате их температуре од 38 степени.

– Ситуација је неповољна, постоји брзо ширење вируса, а интензитет је значајан – нагласио је Станковић и додао да је неопходно да грађани дословце строго поштују дистанцу када су у затвореном простору већу од једног метра и да носе маске и то све категорије становништва, а посебно се апелује на младе.

Имамо мале породичне епидемије

Према његовим речима, на подручју града Врања постоји жариште, а обољевања нису само у фабрикама, што је био случај раније.

– У фабрикама је сада мање, обољевања има у породицама, породичне мале епидемије, а има случајева за које нисмо епидемиолошким истраживањима успели да дођемо до података како је дошло да заражавања, односно невезани случајеви – каже Станковић.

Што се тиче старосне доби, у питању су људи који су радно ангажовани, а доминира пета и шеста деценија, наводи Станковић и додаје да су то људи који раде у предузећима, установама, трговини, односно они који се више крећу и у контакту су, а онда доносе вирус и у своје породице.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ