Србија

ВИРУСОЛОГ ОТКРИВА: Корона ипак не може да ослаби? Ево шта Србија може да очекује!

Ових дана чују се многе контрадикторне инфoрмације о новом коронавирусу: да је ослабио, да је мутирао, да се може стећи имунитет, али се не зна колико траје… Професорка Нада Куљић Капулица сусрела се са коронавирусима још осамдесетих година. У интервјуу за РТС објашњава да су симптоми за све респираторне вирусе у почетку слични, а има их око 200.

Нада Куљић Капулица је, гостујући у Београдској хроници, рекла да она као вирусолог не може да каже да вирус може да ослаби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Могу да се десе утицaји спољашње средине, организма који се заражава и одређене мутације у геному вируса. Али оне не морају да се одразе на вирулентност. Могу бити неутралне и да не утичу на ту особину самог вируса“, рекла је професорка Куљић Капулица.

Верује да су други фактори и у Србији у свету утицали на то да је клиничка слика сада измењена у односу на претходни период.

„Конкретне податке ћемо добити на крају свега овога, јер су од почетка пандемије били различити подаци у литератури“, истакла је и цитирала једног немаког вирусолога који је рекао да би требало одбацити 99 одсто свега што се говори о вирусу.

Нада Куљић Капулица каже да само велике лабораторије у свету могу да докажу да је вирус мутирао и да су зато неке изјаве брзоплете.

„Вируси не могу брзо да се испитају. За то је потребно време, да би се утврдиле конкретне особине“, рекла је и навела пример САРС-а који се појавио 2002. године, а било је потребно да прође неколико година да се докаже колико дуго су постојана антитела и да се види колико је осетљив у спољној средини.

Поређења са САРС-ом

Професорка је рекла да се сада раде поређења са САРС-ом, јер су ранији коронавируси били безазлени.

Рекла је да САРС може да преживи око 96 сати у спољашњој средини, а неки тврде и до 120 сати. Како је навела, температура од 56 степени уништава масу микроорганизама, али испитивања САРС-а показују да је потребна и виша температура, можда и 75 степени да би се уништио.

На питање да ли је потребно носити маске, Нада Куљић Капулица је рекла да су препоруке да се оне носе одлични. Додаје да, према њеном мишљењу, оне немају неку улогу у спољашњој средини.

Како каже, вирус кроз маску може да прође, али се његов пролазак смањује, јер се он налази у капљицама.

Поручује да је у затвореном простору апсолутно потребно носити маске.

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ