Здравље

ХРВАТСКИ НАУЧНИК ТВРДИ ДА ВИРУС НИЈЕ ОСЛАБИО: Ово НИЈЕ други талас, а најгоре тек долази – ЕВО КАДА…

Фото: Pixabay.com

Иван Ђикић, хрватски молекуларни биолог и директор Института за биохемију на Гете универзитету у Франкфурту каже за хрватске медије да му није јасно зашто се прича да је вирус ослабио.

– Важно је рећи грађанима да је перцепција да смо савладали вирус погрешна. Тренутно се шаљу поруке да вирус није опасан и да је ослабио. Ми смо и у трећем месецу епидемије знали да 60 до 80 одсто људи нема симптоме и да је то највећа опасност ове болести – каже овај научник, додајући и да је Оливер Вугрек, водећи генетичар с Института Руђер Бошковић, секвенционисао 21 секвенцу вируса који су изоловани у Хрватској и да на основу података каже да је вирус данас идентичан као пре два-три месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иван Ђикић даље каже да је са попуштањем мера допуштено вирусу да се разбукта, а отварањем граница донет је нови број заражених из иностранства.

Ђикић је навео да је на основу серолошких тестова 80.000 хрватских грађана заражено вирусом, а да је сад тај број значајно виши. Рекао је да ће број заражених расти, само је питање колико ће се људи тестирати како бисмо знали тај број.

ТО ШТО СУ СИМПТОМИ СЛАБИЈИ НЕ ЗНАЧИ ДА ЈЕ ВИРУС ОСЛАБИО

„Симптоми су ослабили не зато што је вирус ослабио, него зато што су околина и услови наласка заражених другачији. Ухватили би неког у раној фази са слабим симптомима, али то не значи да је вирус ослабио. И данашњи заражени су испод 50 година, чиме смртност пада. Ако ће бити заражени старији имаћемо исту смртност“, тврди овај научник, додајући да не треба паничити, али не треба ни правити се да је све у реду.

ШТА ЋЕ БИТИ НА ЈЕСЕН?

„Ми смо још увек у првом делу ширења епидемије, шири се брже него икада, то је активна фаза пандемије. У Хрватској смо смањили ширења вируса на основу добрих епидемиолошких мера. Тада смо радили добро, али показало се да вируса има још увек и сада смо дошли до друге појаве унутар првог таласа. Да смо тестирали више имали бисмо више позитивних унутар популације“, рекао је Ђикић.

Рекао је да ће број заражених расти, само је питање колико ћемо људи тестирати како бисмо знали тај број.

„Ситуација данас није најгора јер ће нам бити још горе, бројеви ће сигурно расти и морамо се с тиме суочити као с чињеницом“, рекао је Ђикић.

Извор: Т.Г./zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ