Свет

ИЗЈАВА КОЈА ЈЕ ШОКИРАЛА СВЕТ: Ефикасне вакцине против короне можда и не буде!

Није сигурно да ће научници успети да направе ефикасну вакцину против корона вируса који је изазвао пандемију Ковид-19, али могло би проћи годину дана пре него што је неко на пронађе, изјавио је данас генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

Обраћајући се на видео конференцији посланицима из Одбора за здравље Европског парламента, Тедрос је рекао да ако таква вакцина постане стварност, требало би да постане јавно добро доступно свима, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тешко је са сигурношћу рећи да ћемо имати вакцину“, рекао је Тедрос.

Како је навео, никада до сада нисмо имали вакцину за корона вирус, тако да када буде пронађена, уз наду да ће бити пронађена, то ће бити прва таква вакцина.

„Надајући се да ће бити вакцине, процена је да ћемо можда имати вакцину у року од годину дана“, рекао је Тедрос и додао да ако се ствари убрзају можда бисмо могли да је имамо и неколико месеци раније.

„То је оно што научници кажу“, закључио је он.

ЕУ: Ремдесивир није свемогућа терапија за ковид-19

Европска агенција за медицину (ЕМА) саопштила је данас да је издала препоруку за коришћење лека ремдесивира у терапији одраслих и деце старости преко 12 година оболелих од ковида-19 у ЕУ, али експерти су упозорили да тај лек „није свемогућа терапија за лечења најтежих респираторних синдрома код заражених корона вирусом“, известио је ББЦ.

Овај лек је коришћен за лечења пацијената оболелих од еболе и тренутно је на клиничким проверама широм света како би се у потпуности разумели дејство и ефекти.

У Великој Британији лек је одобрен за третман ковид-19 пацијената још крајем прошлог месеца.

Пре него што лекари у земљама ЕУ почну да га преписују, лек мора да добије „зелено светло“ од Европске комисије.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ