Србија

КОН ШОКИРАО СРБИЈУ: Немојте погрешно да ме схватите, али ја бих све затворио! ВИРУС СЕ ВРАТИО!

Коментаришући најновије податке, епидемиолог др Предраг Кон рекао је за РТС да нема дилеме да се корона вирус враћа.

– Да ли ће да се враћа већом снагом, то ћемо сачекати. Овај вирус нам је показао да ништа не знамо о њему, а да је он показао да је у овим месецима, у овом делу године итекако активан и способан да се преноси – рекао је др Предраг Кон током гостовања у емисији Око.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је додао да треба нагласити да се вирус у Београду највише преноси на одређеним прославама, као што су журке и рођендани, али и доношењем торте у фирму.

– Међутим, ми имамо скоро између 57 и 58 посто оних који не знају како су се заразили, што јасно показује да је вирус у циркулацији у Београду – казао је Кон и додао да је нова ситуација нешто што не може да се игнорише и да мора врло озбиљно да се схвати и да мора да се апелује на грађане да поново почну да се придржавају мера

Начелник Клинике за анестезиологију Клиничког центра у Нишу проф. др Радомир Јанковић рекао је да су се сви у Клиничком центру у Нишу надали да, после удара крајем марта и у првој половини априла, никада више неће бити пред таквим искушењем.

Прве недеље маја јесу можда указивале на то, али ситуација се драматично мења. Ми пратимо ситуацију за велика жаришта на југу Србије, која се од почетка нису ни гасила, а то су Врање и Лесковац, јер практично смо ми и повезани са њима и нама 80 посто пацијената, чак и оних најтежих који су, нажалост, на респираторима, долазе из Лесковца и Врања. И сваког дана санитети довозе нове и јако тешке респираторно угрожене пацијенте – рекао је професор Радомир Јанковић.

Радомир Јанковић је додао да су наука и патофизиологија показали да је ковид 19 једно системско обољење за које још увек нема решења.

Директор Опште болнице у Новом Пазару др Мехо Махмутовић рекао је да је то забрињавајући податак јер се изненада појавио велики број оболелих.

– Први случајеви су почели 7. јуна и сада је то седамнаести, осамнаести дан. Већ се сада исти број јавља, нема наглих скокова. Здравствени систем у Новом Пазару је остао очуван, све функционише. Јесте отежано јер смо издељени на два дела – ковид део и функционални део – рекао је др Махмутовић и додао да раде породилиште, одељење за хитне операције, јединице за мождане ударе и за коронарне поремећаје, али у смањеним капацитетима због броја пацијената који су нагло почели да пристижу.

Додао је да последњих дана стижу тешки случајеви са билатералним пнеумонијама и да их је то забринуло.

Др Кон је подсетио да у изолацију иду они који су болесни, док у самоизолацију иду они који су били у контакту са оболелима и да ће комунална милиција проверавати да ли се изолација спроводи и додао да је јасно да долази до пораста, не само код нас, него у читавој Европи где је дошло до попуштања.

– Ми морамо да рачунамо на то да је то борба на дуг ток и да почнемо да размишљамо да нема ни говора о томе да ће нас вирус напустити – истакао је Кон и додао да ће све ове активности спроводити до проналаска вакцине или стицања колективног имунитета.

Кон је навео да је било је очекивано да ће заражавање током лета бити мање и да неће довести до тешких случајева.

– Ми јесмо слушали о томе да се вирус шири и на високим температурама. Међутим, чињеница је да смо ми били пред само гашење епидемије и дошли до 18 у једном дану – рекао је Кон.

Додао је да је епидемија која је проглашена сама по себи ванредна ситуација.

– Проглашење на нивоу државе, то значи да свако на свом подручју може у оквиру свог кризног штаба да прогласи ванредну ситуацију – истакао је Кон.

Кон је нагласио да треба апеловати људима да су јавна окупљања, посебно у затвореном, повећан ризик и да, како је рекао, затварања још увек нема јер је таква процена.

– Ја бих све затворио. Немојте погрешно да ме схватите, али тако је најлакше да се реши – рекао је Кон додајући да то није могуће.

Професор Радомир Јанковић је рекао да не би волео да, ни због својих суграђана, ни због својих колега, поново имају озбиљне случајеве заразе у Нишу.

– Ситуација је јако озбиљна. Епидемиологија није још увек развила сигурносни систем спречавања ширења болести, имунологија и патофизиологија још увек не могу да објасне природу болести – рекао је проф. др Радомир Јанковић и додао да је доста људи млађе популације у Клиничком центру у Нишу изгубило живот.

Имунолог др Срђа Јанковић је навео да имамо потенцијално ново разнуктавање епидемије

– То значи да морамо више да нагласимо противепидемијске мере, односно препоруке које су на снази и које се пре свега односе на превенцију заражавања кроз контакте, на личну заштиту, на дезинфекцију и на општу позорност да је вирус међу нама и да поново почиње да се шири – казао је др Срђа Јанковић.

Додао је да је свако окупљање потенцијални извор заразе.

– Сваки контакт међу људима, уколико је једна особа заражена, јесте потенцијални извор заразе, односно могућност преноса заразе на другу особу – навео је др Јанковић.

Др Срђа Јанковић је истакао да је сигуран да се велика већина грађана свих узраста понаша одговорно.

Влада Војводине је саопштила да се број заражених у Војводини се повећава, али да је ситуација под контролом. Од понедељка до јуче забележено је 67 нових случајева.

Професорка Весна Туркулов са Инфективне клинике КЦ Војводине рекла је да је пораст оболелих последица попуштања мера изолације које су биле на снази претходних недеља.

– Пре свега, то су разне прославе, ресторани, стадиони, утакмице и друга окупљања, тако да је свакако то резултирало повећаним бројем оболелих – рекла је др Туркулов.

Како је рекла, у односу на први пик првог таласа у којем се још увек налазимо, оболели имају блажу клиничку слику.

– Већина њих има благо повишену темературу, слабост, малаксалост, болове у мишићима и губитак осећаја мириса. Мали проценат њих има учестале водене столице и мали проценат има кашаљ и неке потешкоће са дисањем – казала је др Туркулов.

Додала је да је могуће да је вирус донекле ослабио.

– Просто се ишло на природно прокужавање популације. Студије су показале да је мали проценат популације заражен вирусом и просто се ишло на попуштање мера да би се прокужило, да би се развукао епидемијски талас – истакла је професорка Весна Туркулов.

Извор: телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ