Србија

СЛУЧАЈНО ИЛИ НАМЕРНО? Најпознатији амерички лист председника Србије прогласио ратним злочинцем!

Најпознатији амерички лист Њујорк тајмс на Твитеру је објавио да је састанак у Вашингтону отказан јер је лидер Србије оптужен за ратне злочине.

Најављујући на Твитеру текст о отказивању састанка Београда и Приштине у Вашингтону Њујорк тајмс је написао да је до отказивања дошло јер је „лидер Србије оптужен за ратне злочине“, иако у поднаслову испод пратеће слике у истоветној реченици пише да се ради о „лидеру Косова“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најава је, како преноси РТС, изазвала много коментара у којима се већином скреће пажња да се ради о нетачном наводу, али навод није промењен ни неколико сати касније.

Након тога, твит је промењен и сада исправно пише да је лидер Косова оптужен за ратне злочине.

Иначе, сам текст о отказивању састанка изазвао је реакцију главног америчког преговарача Ричарда Гренела који је на Твитеру написао да је у њему пуно грешака што и не чуди јер аутор с њим није ни разговарао.

Гренел је у свом твиту написао да брзо решење (победа) косовског питања није био амерички приоритет, иако се тај наратив стално понавља у медијима, без доказа.

Аутор текста Патрик Кингсли одговорио му је да је од фебруара једанаест пута покушао од њега да добије изјаву на разне теме, али да му је Гренел увек био недоступан. Гренел је то потврдио рекавши да је одбио комуникацију због Кингслијеве пристрасности која по Гренелу узрокује текстове са толико грешака.

Подсетимо, амерички лист је најпре најавио састанак председника Вучића и америчког председника Трампа, а потом је објавио исправку текста о Србији у којем је било наведено да ће се Вучић састати са председником САД у Белој кући, прецизирајући да ће се Вучић заправо састати са Ричардом Гренелом, специјалним представником САД за дијалог Београда и Приштине.

„У тексту објављеном у понедељак о српском председнику, погрешно је написано с ким ће се Александар Вучић састати у Белој кући. Он ће се састати са Ричардом Гренелом, специјалним представником за Балкан, а не са Доналдом Трампом“, написао је Њујорк тајмс у исправци.

Извор: Курир.рс/ Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ