Србија

СРБИЈА ЋЕ ПОНОВО УВЕСТИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Ово су ставови стручњака

Какво је мишљење струке, шта се мора променити да би се грађани сачували од инфекције

Епидемиолог Предраг Кон, уједно члан републичког Кризног штаба за борбу против епидемије корона вируса, у данашњем телевизијском гостовању на ТВ Пинк казао је како струка може да спасава животе, али не и да спасе од заражавања корона вирусом.

Он је казао да су препоруке ту да би се слушале и да би то било више од пола одрађеног посла, а да се мере примењују онда када ситуација ескалира, тј. ако се препоруке не поштују. Казао је и да млади препоруке не желе да чују.

Уједно рекао је да се заражавање може спречити само увођењем полицијског часа, али да то није могуће.

– Ми овде само чувамо животе, не можемо да сачувамо од заражавања. Ако то хоћемо, сви 14 дана у полицијски час и онда нема заражавања, али то је немогуће. Сада је лето, морамо се учити понашању на дуже стазе – казао је додајући да би преко зиме ситуација могла бити још ригорознија због боравка у затвореном простору.

Јанковић и Тиодоровић такође против полицијског часа

Чланови Кризног штаба Срђа Јанковић и Бранислав Тиодоровић деле став свог колеге Кона.

Упитан да ли се може десити да се поново уведе ванредно стање и полицијски час, Јанковић је раније рекао да се та опција не разматра у овом тренутку.

– Уколико ризик постане већи може и то да се деси и да се такве мере уводе, али у овом тренутку оне нису у разматрању – казао је медијима.

Слично је одговорио Тиодоровић за медије истичући да се полицијски час неће увести, али да мере морају да се поштују, те да се у превоз улази са маском, да се у њему вози на растојању, да су забрањене посете болницама и старачким домовима, а да ће се о спортским окупљањима можда тек одлучивати.

Ванредна ситуација проглашена у Новом Пазару
У Новом Пазару је са повећањем броја оболелих проглашена ванредна ситуација. Забрањено је окупљање у јавном простору за више од пет особа, ограничено је радно време угоститељских објеката у времену од седам ујутро до седам увече. Затим, број лица за једним столом не може бити већи од две особе, уз поштовање обавезне дистанце од 2 м, како између лица, тако и између столова, уз обавезу ношења заштитне маске, како особља тако и гостију; забрањује се коришћење наргила у угоститељским објектима, организовање породичних свечаности (свадбе, банкети, бабине, рођендани, крштења…), а уводи се дезинфиковање свих медицинских установа, као и околине истих, али и најпрометнијих градских улица.

Такође, разматра се увођење ванредне ситуације у Крагујевцу. Епидемиолошка ситуација у граду је забрињавајућа, а за 17 дана регистровано је 77 нових оболелих, према подацима од 24. јуна. Највише оболевају млади.

Ванредно стање и полицијски час
Укидањем ванредног стања у србији, 6. маја ове године, укинут је и полицијски час, као и ангажовање Војске Србије у цивилне сврхе. Ипак, укидањем ванредног стања, нису укинуте мере. Мере социјалног дистанцирања остављене су на снази, да би потом биле ублажаване, а сад и пооштрене.

На територији земље и даље је проглашена епидемија од већег епидемиолошког значаја. Иако је епидемиолошка слика била таква да су носиоци власти проценили да је дошло време за укидање ванредног стања, укидање епидемије захтева 28 дана без иједног пријављеног случаја у земљи, што значи да је то још далеко.

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ