Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ПОСЛЕ САСТАНКА! Ево шта је имао да поручи грађанима!

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије И ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.

– Верујем да улазимо у нову фазу односа са Европском унијом (ЕУ), и верујем да до 2024. године и краја мандата нове владе завршавамо сва поглавља, и да чланица Уније постајемо 2026. године. Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, уверен да са оптимизом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије – нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и веровање, подсећајући да је он или прагматичан, реалистичан, песимистичан, а оптимистичан веома ретко.

– Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут – подвкао је он.

Пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два „џепа“ ЕУ.

– Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новца – објаснио је он додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје аутопутем, пругом.

Реч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка.

– То су ствари које су за нас од суштинског занчаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да би могли да очекујемо тај новац – рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље.

Пренео је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији У приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.

View this post on Instagram

"Imali smo danas veoma važne razgovore. Jedna od suštinskih stvari u našoj politici u narednom periodu mora da bude ubrzanje evropskog puta Srbije. Danas sam o tome razgovarao sa predsednicom Evropske komisije @ursulavonderleyen, hvala joj na tome, kao i sa @miroslav.lajcak i Oliverom Varheijem. Ima nekoliko važnih vesti. Uskoro očekujemo nastavak dijaloga, a pre toga očekuje nas veliki Samit, na kome mislim da će biti predstavnici dve najveće evropske zemlje i koji će se ticati nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali i ubrzanja našeg evropskog puta. Postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali istovremeno veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo svoj evropski put. Razgovarali smo i o svim važnim stvarima o nastavku dijaloga, to su gotovo svakodnevni razgovori. Uveren sam da sa optimizmom ulazimo u novu fazu odnosa Srbije i Evropske unije."- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa predsednicom Evropske komisije @ursulavonderleyen. 🇷🇸🇪🇺

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Рекао је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Казао је да ју је позвао да посети Србију и изразио уверење да ће то учинити пре краја године, када прође корона криза.

Извор:Курир.рс/Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ