Идвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ВИДОВДАН: Девојке и удате жене вечерас под јастук ставите ОВУ БИЉКУ и оствариће вам се ВАЖНА ЖЕЉА

Фото: Pixabay.com

Сутра прослављамо Видовдан, један од највећих српских празника који уједно броји и највише народних обичаја, а један од најпопуларнијих изводи се ноћ уочи празника.

Вечерас би, како каже старо народно веровање, девојке могле да уз помоћ видове траве, која се у народу сматра биљком за гатање, сазнају име будућег мужа.

Оно што по веровању треба да ураде јесте да пред спавање под јастук ставе видову траву, парче хлеба и мало соли. Када то ураде, треба да изговоре: “Виде, Виде! Тако ти соли и хлеба, земље и неба, кажи ми ко ће ми бити суђен. Нека ми изађе на сан”. Ако све ураде у складу са обичајима, требало би да сањају свог будућег супруга, а уколико га још увек не познају, у наредних пар дана ће га негде срести и упознати.

Међутим, овај обичај не важи само за неудате жене. И оне удате могу да вечерас под јастук ставе видову траву, и предање каже да ће им се десити оно што сањају те ноћи.

Поред тога, постоји још један обичај који налаже да се видова трава набере вечерас и стави у посуду са водом. Тако треба да стоји до јутра, када ће се сви чланови породице умити њоме, јер се верује да ова вода лечи многе болести.

 

Фото: pixabay.com

Извор: zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ