Идвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ВИДОВДАН: Девојке и удате жене вечерас под јастук ставите ОВУ БИЉКУ и оствариће вам се ВАЖНА ЖЕЉА

Фото: Pixabay.com

Сутра прослављамо Видовдан, један од највећих српских празника који уједно броји и највише народних обичаја, а један од најпопуларнијих изводи се ноћ уочи празника.

Вечерас би, како каже старо народно веровање, девојке могле да уз помоћ видове траве, која се у народу сматра биљком за гатање, сазнају име будућег мужа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што по веровању треба да ураде јесте да пред спавање под јастук ставе видову траву, парче хлеба и мало соли. Када то ураде, треба да изговоре: “Виде, Виде! Тако ти соли и хлеба, земље и неба, кажи ми ко ће ми бити суђен. Нека ми изађе на сан”. Ако све ураде у складу са обичајима, требало би да сањају свог будућег супруга, а уколико га још увек не познају, у наредних пар дана ће га негде срести и упознати.

Међутим, овај обичај не важи само за неудате жене. И оне удате могу да вечерас под јастук ставе видову траву, и предање каже да ће им се десити оно што сањају те ноћи.

Поред тога, постоји још један обичај који налаже да се видова трава набере вечерас и стави у посуду са водом. Тако треба да стоји до јутра, када ће се сви чланови породице умити њоме, јер се верује да ова вода лечи многе болести.

 

Фото: pixabay.com

Извор: zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ