Србија

Морате знати! ИСТЕКАО РОК ЗА ЗАМЕНУ ОВИХ НОВЧАНИЦА! Шта да раде они који то нису урадили на време?

Народна банка Србије је током маја заменила банкама укупно 227,1 милион швајцарских франака осме серије, које су одлуком Националне банке Швајцарске од 30. априла ван оптицаја.

Од укупног износа, 44 посто или 99,7 милиона франака односи се на замену за новчанице девете серије, а 56 процената, односно 127,4 милиона на замену за девизе, саопштно је из НБС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ови подаци показују да је јединствена иницијатива НБС да за месец дана продужи замену ваноптицајних новчаница по повољним условима, а с циљем подршке грађанима, била изузетно успешна, јер је велики број грађана код пословних банака и овлашћених мењача у Србији заменио новчанице швајцарског франка повучене из оптицаја, истичу из централне банке.

Замену новчаница осме серије швајцараца је, подсећамо, НБС омогућила до 31. маја без накнаде, а замену за девизе по редовним условима који важе у мењачким пословима.

Од 1. јуна, банке и овлашћени мењачи, у складу са важећим прописима, могу, али нису у обавези да од грађана примају новчанице осме серије швајцарских франака.

Уколико банке и овлашћени мењачи буду примали новчанице осме серије швајцарског франка после овог датума, то ће чинити под условима и уз накнаде о којима одлучују самостално.

НБС ће пословним банкама и даље замењивати осму серију швајцарског франка, али под условима који важе за замену ванооптицајних новчаница. Из централне банке наглашавају да они не обављају послове са физичким лицима, тако да грађани не могу швајцарске франке да замене у НБС.

Новчанице осме серије швајцарског франка, као и новчанице шесте серије могуће је, без временског ограничења и без наплате накнаде, заменити на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху, као и у агенцијама које се налазе у већим градовима Швајцарске.

У сопштењу НБС се предочава да новчанице првих пет серија швајцарског франка није могуће заменити ни у Националној банци Швајцарске, као и да новчанице седме серије припадају резервним новчаницама, које никада нису пуштене у оптицај.

Такође, новчанице шесте и осме серије, које су повучене из оптицаја, могу се послати поштом на адресу Националне банке Швајцарске, а износ који представља укупну номиналну вредност новчаница поднетих на замену уплаћиваће се на рачуне подносиоца код банака у Србији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ