Свет

Свет у шоку! БАЈДЕН ПРИСЛУШКИВАО МЕРКЕЛОВУ И ДРУГЕ ПОЛИТИЧАРЕ У ЕУ! Сноуден открио најмрачнију тајну САД? СПРЕМА СЕ РАТ?

Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден, који је радио за ЦИА и електронску шпијунажу САД (НСА) а од Вашингтона се крије у Русији која му је дала политички азил, изјавио је да је уверен да је Џо Бајден био умешан у скандал са прислушкивањем европских политичара са територије Данске

На Твитеру је написао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Бајден је добро припремљен да на то одговори када ускоро посети Европу. Јер, он је, нема сумње, први пут био дубоко умешан у овај скандал.

Сноуден је до бекства из САД радио управо за НСА, а та америчка агенција је уз асистенцију тајних служби Данске прислушкивала Ангелу Меркел, Франка-Валтера Штајнмајера и цео низ водећих политичара Шведске, Норвешке, Холандије и Француске.

Утолико је индикативније што Сноуден сугерише врховима побројаних земаља да захтевају не сдамо од Данске да открије све битне подробности скандала, већ пре свега да то учине Сједињене Државе.

Нису, међутим, превелике шансе да ће се то догодити. Не само зато што Бајден неће раскринкавати сам себе.

Посланик Бундестага Валдемар Гердт открио је да његова земља није за то довољно независна од САД нити суверена:

– Америчко прислушкивање првих фигура Немачке директно је мешање у унутрашње ствари једне суверене државе. Али, није први пут да се открива да Американци прислушкују руководство Немачке, укључујући канцелара Ангелу Меркел. Прошли пут је Берлин одреаговао прилично млитаво и мислим да се сада ништа неће променити. Нажалост, интереси Сједињених Држава су увек много већи од интереса њихових партнера. Лично сам уверен да је крајње време да САД буду кажњене и за таква прислушкивања и за своју хегемонију.

Гердт је притом додатно нагласио:

– Прислушкивање је обављано на иницијативу америчке владе. Стога су потребне озбиљне контрамере. Само, ми нисмо довољно независни и суверени да казнимо Вашингтон. Наша економија, политика, безбедносна служба и нарочито медији зависе од америчког туторства, што нам неће омогућити да адекватно одговоримо на овај инцидент. Бојим се да ће званични Берлин опет промрмљати нешто неразговетно и да ће се све на томе завршити.

 

 

 

 

 

 

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ