Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ ВЕОМА ОЗБИЉНА! Хитно се огласио Вучић: Реакција Србије биће снажна и оштра! За неколико дана следи нам…

Окончан је састанак председник Републике Србије Александар Вучић са делегацијом Републике Српске.

Делегацију из Бањалуке предводе председавајући Председништвом Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата председника Републике, а потом се за медије.

Поред Вучића, састанку присуствују и премијерка Србије Ана Брнабић, као и министри Никола Селаковић и Александар Вулин.

Председник Србије изјавио је после састанка казао да је било разговора о важним питањима.

„Ово нису лаки и једноставни дани за српски народ. Изгледа да је дозвољено рећи било шта против Србије… Сви ћуте“, казао је Вучић на конференцији за медије.

„Наша реакција биће снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и окриљем ЕУ, најавио је Вучић, реагујући на изјаву највиших представника Приштине, попут Аљбина Куртија који се, како је рекао у лице ругају говорећи да неће да формирају ЗСО, коју су потписали.

Вучић је рекао да је представнике РС упознао данас са ситуацијом на КиМ и чињеницом да је изгледа дозвољено било шта рећи портив Србије и српског народа а да то не наилази на било какву рекацију.

Он је казао да га данас после подне очекују разговори са Метјуом Палмером, помоћником државног секретара САД, као и са Палмером и Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог.

„Тим поводом могу да кажем да ће наша реакција бити веома снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и ЕУ окриљем“, објаснио је он.

Казао је да, када некога сатерате у зид, без обзира да се дође до компромисног решења, морате да покажете оштрину и снагу и кажете да то „не иде“.

„Да Курти уцењује како се са њим разговара и како га третирамо, унапред могу да му кажем да ћу га третирати као и сваког представника привремених институција. Може да покуша да уради нешто, али не би му то саветовао“, закључио је Вучић.

Председник Србије упитан је о притисцима за признање Косова поводом доласка америчког изасланика Метјуа Палмера.

„Кад сам био у Белој кући, то нисам потписао (призњање“), људи не морају да брину за те ствари. Наше је да разговарамо… Ако (Курти) мисли да неће да се разговара о ЗСО, већ да је Косово, не мора ни да долази“, објаснио је Вучић и најавио да ће се у петак обратити нацији.

Каже и да би сада имао питање за све који су говорили да нам долази спас са Куртијем, Вјосом Османи… Поновио је да је на недавном скупу у Љубљани било немогуће слушати њихове аргументе, јер то заправо и нису аргументи, већ само „вика и дрека“ и рафал оптужби на рачун Србије – како су Срби силоватељи, како треба да платимо ратну одштету, да одговарамо за геноцид…

Говорећи о Канцеларији Високог представника у БиХ, Вучић је најавио да ће по анексу споразума тражити дневне извештаје и исказивати своје ставове и слушати РС шта има о томе да каже. Објаснио је да ће Србија помагати РС у оквиру Дејтонског споразума. Он је истакао да ће сви грађани БиХ од сутра, било где и било кад, у Србији моћи бесплатно да се вакцинишу и добију сертификат као и грађани Србије.

„Рекао сам да ће по први пут, министар спољних послова Србије, Никола Селаковић, у складу са овлашћењима, тражити извештај од високог представника о стању у БиХ. Србија ће почети да се понаша како до сада није, али у складу са оним што је потписано“, рекао је Вучић. То су, додао је, позитивне, важеће, правне норме и у складу са Анеском 10 Дејтонског споразу, високи представник је дужан да обавештава и заинтересоване стране, а то је и Србија.

„Тај анекс је потписао Милан Милутиновић и од сада има редовно да тражимо извештај високог представника. Уверено смо да ће високи представник, ако опстане, испуњавати ту обавезу“, рекао је Вучић.

Додао је да разуме зашто људи у РС са зебњом гледају на непоштовање правних процедура, јер је високи представник требало да буде потврдјен у СБ УН, али их је замолио да разумеју шта је реална политика, ма колико се суочавали са тешким последицама и ситуацијом.

„Замолио сам их да доносе закључке, али да воде рачуна и о тим односима. Србија ће морати да разговара са високим представником и тражићемо извештаје, исказивати ставове, мишљења и односе и слушати шта РС има да каже“, рекао је Вучић. Он је поручио да је веома опасно играти се Бонским овлашћењима, на чему ће Србија да инсистира. „Србија неће подржати спроводјење у дело Бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у РС. Знамо да смо мали и да не можемо да утичемо на белосветске моћнике, али колико можемо, у складу са медјународним јавноправним нормама“, рекао је Вучић. Додао је да је саслушао све госте, чуо идеје, и навео да је заједнички именитељ да сви добро разумеју, и власт и опозција, тежину позиције РС и српског народа. Србиха ће увек бити уз РС, поштујући интергитет БиХ, али и РС, додао је Вучић.

Додик је објаснио да је делагација из Бањалуке наишла на велико разумевње и подршку Србије, упркос проблема које сама има, за стање у Републици Српској и покушаје да се, мимо процедуре, именује високи представник, што је противно интересима Српске и српског народа.

„Ми нисмо антидејтонска страна у БиХ“, казао је он.

Ми мислимо да треба затворити канцелариј виског председника, о томе донесени закаључци… ми смо против његове рехабилитације, спремни смо да кажемо и да то одбијамо, а трагамо и за нашим политичким јединством у Републици Српској и разумевањем Србије“, рекао је Додик.

Ми, истакао, желимо примену Уставу и поштовање међународног права и Устава БиХ који је кршен од високог представника. Одакле год долазио високи председник он мора бити потврђен Резолуцијом СБ УН јер у противном он за нас неће имати легитимитет.

„Замолили смо председника Вучића да нам помогне у разумевање ове ситуације и позицију Србија која има своје проблеме,а они су наши заједнички, то је Косово и Метохија…“, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је поручио да је потребно јединство и да се преброди овај још један налет који је, како је рекао, веома важан за Републику Српску и српски народ.

На питање о бошњачком члану Председништва БиХ Шефику Џеферовићу, који је данашњи сусрет у Београду окарактерисао као „мешање Србије у унутрашње ствари у БиХ“, уз тврдњу да Србија нема никаква права када је реч о високом представнику у БиХ, Милорад Додик је рекао да Џеферовић може да говори шта хоће и да је то његово лично мишљење. „Он нема никакву институционалну снагу“ нагласио је Додик.

Састанак је оценио као врло рационалан. „Није ништа уперено против Бошњака, чак ни против БиХ. Радило се о међусобном информисању о стању и нашим позицијама везаних за то. Џаферовић нема ниједног разлога да се плаши због свега тога, али би било добро да у неком свом политичком проблематичном смислу покуша да води рационалну, а не илузорну политику. Ако они мисле да ћемо ми сами себе укинути и нестати да би он био задовољан, на то не може да рачуна, то се, наравно неће десити.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ