loading...
Русија

Руски лидер шокирао свет: ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ПУТИНА АМЕРИЦИ, СПОМЕНУО И ЈУГОСЛАВИЈУ! Ово нису очекивали!

Фото: Јутјуб

Председник Русије Владимир Путин сматра да су се Сједињене Америчке Државе суочиле са типичним проблемима империје – сигурни у своју моћ стварају себи проблеме са којима се неће моћи изборити, као што се догодило са Совјетским Савезом

„Чујемо претње које и даље стижу из Конгреса и још однекуд. Све се то дешава за време унутрашњих политичких процеса у САД. Људи који то чине очигледно полазе од тога да је америчка економска, војна, политичка моћ таква да то није страшно; они мисле да ће то преживети“, рекао је лидер Русије на састанку са шефовима светских информативних агенција у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Путин је, „као бивши грађанин Совјетског Савеза“, објаснио да је проблем империје у томе што им се чини да су тако моћни да могу себи дозволити мале грешке. Како је објаснио, такве државе неке поткупљују, неке застрашују, с некима се договоре, некима запрете војним бродовима и сматрају да тако решавају проблеме.

„Али број проблема расте. Долази тренутак када се с њима не могу изборити. И САД сигурним, чврстим кораком иду директно путем Совјетског Савеза“, рекао је Путин.

Русија је постојала и постојаће – помирите се с тим

Он је такође изјавио да је Русија постојала, постоји и постојаће, као и Сједињене Америчке Државе, и с тим се треба помирити.

„Нисмо ми довели руско-америчке односе у стање у коме се данас налазе. Нисмо ми то учинили. Нисмо први предузели ниједан корак у ономе што је нанело штету руско-америчким односима… Тих корака је превише“, рекао је Путин на састанку са шефовима међународних информативних агенција у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Руски председник подсетио је и да су западне земље хвалиле бившег председника Русије Бориса Јељцина све док није изнео свој став према бившој Југославији.

“Русија се током 1990-их потпуно отворила очекујући и од других да ће се према њој тако односити. Запад је најпре аплаудирао Јељцину, а када је изнео став Русије о Југославији, пустили су псе на њега. Чим смо проговорили о себи и својим интересима, одмах су нас дочекале жестоке реакције. Али нећемо да се дуримо и љутимо због тога”, навео је Путин.

Он је подсетио и на увођење антируских санкција.

„Јесмо ли ми уводили санкције против САД? Сједињене Америчке Државе су те које су уводиле санкције против нас и настављају да их уводе у свакој прилици и без икаквог разлога. Само зато што ми постојимо. Али с тим ће морати да се помире. Русија је постојала, постоји и постојац́е. Као што постоје и постојаће САД које играју важну улогу у свету. Волео бих кад би они играли стабилизујуц́у улогу“, истакао је руски председник.

Према његовим речима, Путин рачуна на то да ће састанак са америчким колегом Џозефом Бајденом 16. јуна у Женеви бити конструктиван. Међународни економски форум у Санкт Петербургу завршава се данас, 5. јуна, а почео је 2. јуна. МИА „Русија севодња“ је медијски партнер форума.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com

Loading...
loading...