Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Паклени план против Србије: Грчка би за признање Косова била посебно награђена!

Политички аналитичар Артан Мухаџири за Косово Онлајн каже да је сада повољан тренутак да Грчка призна независност Косова, наводећи велики значај такве одлуке којом би се „пробила блокада признања“.

“Поред утицаја на конкретне регионалне иницијативе, велики значај овог признања би био у томе што би се сматрало као почетном тачком растављања „групе пет“ унутар Европске уније. То би додатно усмерило пажњу ка легалној и политичкој специфичности косовске ситуације у контексту распада Југославије. После признавања од Израела и Грчке, ‘аргументативна панорама’ би се драстично променила у корист Косова”, казао је Мухаџири.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Успоставлајње дипломатских односа Грчке и Косова утицало би на то да премијер Аљбин Курти постане флексибилнији према Европској унији, сматра Мухаџири.

“Премијер Курти има историју веома критичких ставова и у односима између Европске уније и Косова, и не треба очекивати да ће он хитро променити линију размишљања и деловања без успостављања неких нових околности. Значајне дискурсивне измене у релацији ЕУ-Косово би му јако добро дошле у контексту неопходности веће конструктивности и прихватања извесних компромиса. Једна од тих промена могла би да буде признање Грчке”, истиче Мухаџири.

Он указује на подизање нивоа политичких односа Косова и Грчке, подсећајући да је сада посебно погодан тренутак да Грчка донесе одлуку о успостављању дипломатских односа са Косовом, јер се Србија у Вашингтону обавезала да неће деловати против признања Косова у периоду од једне године.

Мухаџири објашњава да грчки премијер има веома амбициозну политичку агенду, па с тога не треба да изненади перспектива признања Косова, за коју би Грчка била посебно награђена.

“Грчки премијер Мицотакис успео је да промени имиџ државе у бриселским констелацијама, јер се понаша у складу са инструкцијама и захтевима Уније. Побољшање опште финансијске ситуације и превладавање кризе резултат је европске потпоре од 31 милијарде евра. Промена досадашњег институционалног становишта према Косову зарад битног напредовања у финалној етапи дијалога, може обезбедити Мицотакису још више државничког кредита у Бриселу”, закључио је Мухаџири.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ