Русија

ГОТОВО ЈЕ,РУСИЈА ОДУСТАЛА! Хитно се огласио Путин: Нећемо то користити као политички инструмент!

Русија неће користити одустајање од трансакција у доларима као политички инструмент, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Он је, међутим, додао да је Москва спремна да обавља трансакције у националној валути и евру, што је прихватљиво посебно када је реч о плаћању гаса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Спремни смо да размотримо могућност плаћања у националној валути. Са многим државама на овај начин вршимо обрачуне. Спремни смо да разговарамо о трансакцијама у еврима, јер је евро за нас апсолутно прихватљив у погледу плаћања гаса. То је могуће и, највероватније, се мора тако урадити“, рекао је Путин на пленарном заседању на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, пренео је Спутњик.

Он је навео да, ако Америка не вреднује своју националну валуту као међународну резервну валуту, а по свему судећи је очигледно да је не вреднује превише јер је користе као инструмент конкуренције и политичке борбе, то наравно, штети долару.

Руски председник се осврнуо и на трансакције нафтних компанија и навео да ће, у случају да оне одустану од финансијских операција у доларима, то бити јак ударац на долар.

Путин је навео и да валута не игра пресудну улогу у трговинским односима између држава, већ је неопходна стабилност, предвидљивост и поузданост.

Како је додао, сама логика развоја светског економског система и светског валутног система говори о томе да је неопходан велики број резервних валута како би се гарантовала сигурност и стабилност.

Петербуршки међународни економски форум трајао је од 2. до 5. јуна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ