Србија

НЕМЦИ ШОКИРАЛИ СРБЕ! Ово ће разбеснети све! Ево шта је Немачка предложила за Србију и лажну државу Косово!

Шеф немачке дипломатије рекао је да споразум Београда и Приштине не би само повећао регионалну стабилност већ би и отворио изгледе за чланство у ЕУ

Из Берлина је стигла шок понуда – Србија и Косово могу у Европску унију, али као „две државе“. То је укратко порука званичног Берлина, коју је јуче пренео министар спољних послова Немачке Хајко Мас отварајући конференцију министара спољних послова учесница Берлинског процеса.

Историјски терет

Како је рекао, свеобухватни споразум Београда и Приштине не би само повећао регионалну стабилност већ би и отворио изгледе, како је рекао, две земље за чланство у ЕУ. Мас је рекао да Берлин подржава безусловно напоре високог представника ЕУ Ђозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака у реализацији тог задатка.

– Сви народи у Европи имају историјски терет, али историја не сме да буде препрека у стварању заједничке будућности – нагласио је он.

Да је у питању политички став Немачке и већине држава које су признале Косово, оцењује политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

– Ми не можемо у ЕУ под нашим условима, него ако испунимо оно што они траже. С друге стране, Србија не мора у ЕУ ако процени да су услови које ЕУ поставља за њу неприхватљиви. Ми никада нећемо променити њихово гледиште, а сумњам да ће то они учинити у погледу нашег – каже он.

Бивши амбасадор Милисав Паић наводи да је Немачка у последње време оживела ту идеју решења као две Немачке, што значи да Србија прећутно призна самосталност Косова и да му отвори пут ка УН, НАТО и другим међународним организацијама.

– Немачка одавно сматра питање КиМ за завршену ствар, те да нема простора за битнији договор и компромис, односно уступак Србији, а то су потврдили и признањем независности Косова – јасан је Паић.

Наставити с проширењем

Иначе, Мас је јуче истакао да и процес проширења ЕУ мора поново да се покрене.

– Будућност свих шест држава западног Балкана је у ЕУ. Немачка се и даље потпуно залаже за тај циљ – рекао је Мас.

Додао је да када државе региона показују резултате, и ЕУ мора да уради свој део.

– Када они дају свој, морамо и ми свој – то мора да убудуће буде наш приступ проширењу ЕУ – закључио је Мас.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ