Србија

Вучић подигао регион на ноге: ШТА ЋЕМО СА ЛОГОРОМ У ЈАСЕНОВЦУ, МИСЛИМ ДА СВИ ЗНАЈУ КО ЈЕ ЂАВО! Ове речи су разбеснеле Хрвате!

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић учествовали су на седници Савета безбедности УН, на којој је представљен извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу

Поновно обраћање председника Србије Александра Вучића

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Свен Алкалај нема сагласност Председништва. Нећу да улазим у детаље о којима је он причао и нападао Србе из БиХ, али то је његов проблем. Нисам рекао ништа против било које земље из региона. Представници БиХ и Хрватске су то учинили. Рекао је да је јасно ко је био ђаво. Било је лако за мене да одговорим, зна се где је био највећи концентрациони логор у Јасеновцу и мислим да сви знају ко је био ђаво. Ми поштујемо њихове ставове иако их не делимо истовремено. Примећујемо да посотје спорови по питању. Због чега није било Хрвата одговорних за ужасне злочине над Србима? Представник Хрватске је заборавио да вам каже да има више несталих Срба, и то је закључак хрватског Црвеног крста. Ми смо предложили хрватима и Албанцима. Рекли смо им „у реду, пронађите место у Србији и реците да имају сумње да има ту сахрањених да одемо, немамо шта да кријемо.

Хрватски представник Србе назвао ђаволима

Хрватски представник је, попут Алкалаја, имао обраћање прожето мржњом према Србима, које је у једном тренутку назвао и – ђаволима.

– Председник Вучић је истакао да током сукоба нико није био анђео, али ја мислим да је јасно ко је био ђаво. Данашња коначна пресуда генералу Младићу показује значај механизма – рекао је он.

Алкалај ликује над пресудом Младићу

Непризнати представник БиХ Свен Алкалај је данас истакао да је поносан због пресуде генералу Ратку Младићу.

– Младић је познат као касапин са Балкана, и умреће у срамоти, али правда је победила, и зато је БиХ данас захвална, рекао је Алкалај, непризнати представник БиХ.

Обраћање председника Србије Александра Вучића

– Република Србија је покренула могућност ослужења казни у Србији. Ниједан одгвор нисмо добили на овој седници. Природно је да служе казну у Србији. Желим да подвучем жељу Србије да извршење казни грађана Србије буде у Србији. Тврдња да на начин Србија није поштовала своје обавезе, позивам да Србија испоштује обавезе. Република Србија има обавезу да изручи грађане за ратне злочине. Обавезе према механизму се тичу озбиљног прекршаја. Србија озбиљно схвата своје обавезе. Само бих подсетио да је Република Србија испоручила Трибуналу све особе оптужене од стране Тужиоца. Доставили смо такође и документацију.

Желим да вас подсетим на чињеницу да је Француска одбила изручење поједница због непоштовања Суда под парлом да Француска не изручује своје грађане. Многи злочини почињени над српским цивилима нису били од интересоцвања, али јако је битно да ништа не оставимо нејасно. Интересантно је да поред критике Србија је једина која осуђује злочине које су починили грађани Србије. Србија осуђује ужасан злочин у Сребреници. Ипак, ми смо овде да анализирамо резултате. Хашки трибунал је судио само Србима. Срби су осуђени на 1130 година затвора, и на 7 доживотних казни, с друге стране ниједан Хрват није осуђен. Готовина је осуђен на 23 године затвора, док је пресуда после промењена на ослобађајућу. Такође Насер Орић је ослобођен. Испоставља се да нико од њих није одговоран за те злочине. Позивамо савет безбедности да нам помогне.

Он истиче да ће Срби показати одговорност и да ће се борити за мир и стабилност у региону, и позвао је механизам да поштује Србију и међународно право, а не да криминализује нашу земљу.

– Окренути смо будућности а не прошлости, упркос селективној правди Хашког трибунала. И имам једну поруку за све Србе и Србе у целом региону: „Главе горе, ни Србија ни српски наорд нису осуђени низашта, на нама је да радимо још марљивије и отварамо фабрике – закључио је Вучић.

Кина – Смањите своје трошкове

Кинески представник се захвалио на извештајима Агиусу и Брамерцу, и изразио је саучешће због смрти судије Кама.

Он је истакао да механизам наставља своје напоре на проналажењу оптужених, и да Кина цени те мере.

– Кина се нада да ће механизам спровести своје могућности у складу са правилима Савета безбедности. Механизам такође мора да рационализује коришћење својих буџетских средстава, и мора да умањи своје трошкове – казао је он.

Кинески представник је по питању изручења Јојића и Радете рекао да се нада да ће Србија и Механизам успоставити комуникацију и да ће наћи заједничко решење за те проблеме.

Нигер и Свети Винсент и Гренадини поздравили рад Међународног резидуалног механизма

Представници Нигера и Светог Винсента и Гренадина су, као и готово сви представници, поздравили рад Међународног резидуалног механизма.

Они су изразили задовољство пресудом генералу Ратку Младићу, као и да што скорије очекују још две пресуде – Симатовићу и Станишићу.

Индија – Правда и неутралност су најважнији

Представник Индије је поздравио рад Међународног резидуалног механизма, али је и рекао да мора да правду и неутралност ставља на прво место.

Француска: Позивамо све да сарађују са Механизмом

– Француска подвлачи своју посвећеност извршавању обавеза. Господине председавајући, дејство Механизма није ограничена на суд, јако је битна заштита сведока.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ