loading...
Русија Свет

Ситуација је алармантна! СТОЛТЕНБЕРГ ЗАПРЕТИО РУСИЈИ! Сајбер напад је за Алијансу исто што и напад копном а то значи само један одговор!

Током сусрета са америчким председником Џозефом Бајденом 8. јуна, на почетку његове званичне посете Европи, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је медијима да све софистициранији сајбер напади на поједине државе чланице НАТО-а могу изазвати одговор читавог Северноатлантског савеза

Како преноси портал америчке морнарице УСНИ Њуз, изјава генералног секретара НАТО-а звучала је „као озбиљно упозорење противницима“. Алијанса сагледава сајбер сферу “као оперативно војно подручје”, рекао је Јенс Столтенберг у понедељак. Подсетио је да се пре неколико година Алијанса сложила да кибернетичке нападе треба гледати и доживљавати као војне нападе на земљу чланицу НАТО са копна, из ваздуха или мора и да могу да покрену колективни одговор заснован на члану 5 Уговора о успостављању НАТО-а. Њиме се од свих чланица захтева да пруже помоћ било којој другој држави чланици која је предмет оружаног напада.

Као пример најчешћег мешања у послове других земаља, приметио је „руско мешање у унутрашње изборе“ и сајбер нападе на своје суседе, као и агресивно војно понашање у Украјини. Посебно је споменуо нападе “малвера” из Русије путем Солар Винд-а.

Према његовим речима, „агресивне акције Москве“ остају „озбиљан проблем“ за савез. Столтенберг је додао да војне вежбе НАТО-а сада укључују сценарије сајбер рата. Приметио је да је НАТО основао центар за сајбер домен у Естонији за праћење напада, као и за размену најбољих пракси са члановима савеза. „НАТО савезници могу једни другима помоћи“, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је приметио да је важно „идентификовати лоше понашање када га видимо“. Према његовим речима, у односима са Кремљом Алијанса се придржава двосмерног приступа – „снажног и чврстог“, али отвореног за дијалог о контроли наоружања, начинима за смањење тензија у Европи и климатским променама. Да би одвратио Кремљ од будуће „употребе војне силе против суседа“, НАТО сада има четири борбене групе у најисточнијим земљама Алијансе и има шире поморско присуство у Балтичком и Црном мору, укључујући тамошње главне вежбе. НАТО такође пружа „политичку и практичну подршку“ Украјини у борби против сепаратиста.

Како су пет чланица алијансе арктичке земље, регион привлачи „све већу пажњу и присуство“ НАТО морнаричким патролним авионима и подморницама. Столтенберг је с тим у вези рекао да такви кораци „показују неопходно присуство“ док Русија премешта више летелица и снаге на север. У многим случајевима, рекао је он, Москва „поново отвара старе базе хладног рата“ у време када морски путеви кроз Арктик остају дужи временски период без леда. Русија заузима највећу територију на Арктику и сматра да Северни морски пут пролази унутар њених граница.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/вестионлине

Loading...
loading...